Βέτο της τρόικας - Μέχρι 12 δόσεις οι οφειλές των εισφορών

Νέο βέτο έθεσε η τρόικα στη σημερινή σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εργασίας, με σκοπό να βρεθούν τρόποι ώστε να γεμίσουν χρήμα τα άδεια ταμεία. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πληροφορίες, οι τεχνοκράτες δεν δέχονται ένα χρονοδιάγραμμα 36 ή 48 δόσεων στην αποπληρωμή των οφειλών στο ΙΚΑ για τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά έθεσαν βέτο οι δόσεις να μην υπερβαίνουν τις 12....

Από την άλλη πλευρά, οι διοικητές των ταμείων τόνισαν ότι οι
περισσότερες δόσεις θα διευκολύνουν την αγορά, προτείνοντας προσωρινό διακανονισμό με ορίζοντα έως το 2018 ή και το 2020, με τους οφειλέτες να πρέπει να καταβάλουν ποσοστό της παλαιάς οφειλής τους, εκτός από τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Όσοι οφείλουν πάνω από 300.000 ευρώ, σύμφωνα με τις προτάσεις των διοικητών, θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν το ποσό έως και σε 48 δόσεις, ενώ όσοι οφείλουν κάτω από 300.000 ευρώ μπορούν να μπουν σε διακανονισμό 36 δόσεων.

Όπως γίνεται κατανοητό, η «δημιουργία» νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν είναι μακρινό σενάριο, ούτε και η ασφυξία στην αγορά.

Εισπράκτορας το ΙΚΑ
Οσον αφορά την είσπραξη εσόδων, συζητήθηκε η ενοποίηση των μηχανισμών είσπραξης φόρων, ώστε το ενιαίο σύστημα να λειτουργήσει, με την ελπίδα ότι θα εισρεύσει ζεστό χρήμα στα άδεια ταμεία.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το ΙΚΑ θα αναλάβει την είσπραξη των εισφορών όλων των ταμείων από την 1η Ιουλίου του 2013 ενώ τα κλιμάκια των εφοριακών θα πάρουν το ρόλο του κεντρικού εισπράκτορα φόρων και εισφορών από το Μάρτιο του 2014.
Keywords
Τυχαία Θέματα