ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ…

Ποια περιθώρια διαπραγμάτευσης διαθέτει η Γερμανία στην κρίση της Κριμαίας; Μπορεί να κατευνάσει τη «ρωσική αρκούδα»; Πάντως, η καγκελάριος διαθέτει ακόμη δίαυλο επικοινωνίας με τη Μόσχα....

Απόδειξη η πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στη Γενεύη. Την οποία ωστόσο περιβάλλει απόλυτη μυστικότητα.
Όπως δήλωσε γερμανική διπλωματική πηγή ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και ο ομόλογός του της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκαν το βράδυ της Κυριακής στη Γενεύη,.
«Είμαι σε θέση να σας επιβεβαιώσω ότι δείπνησαν μαζί», δήλωσε η πηγή αυτή
στο Γαλλικό Πρακτορείο και διευκρίνισε ότι το ραντεβού αυτό αποφασίστηκε «την τελευταία στιγμή».
«Η Ευρώπη περνάει τη μεγαλύτερη κρίση από την πτώση του τείχους του Βερολίνου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδρίασε εκτάκτως για την Ουκρανία χτες στις Βρυξέλλες.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι Ε.Ε στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα, τόσο προς τη Ρωσία, ότι οι στρατιωτικές δραστηριότητες είναι εντελώς απαράδεκτες, όσο και προς την ουκρανική κυβέρνηση, ότι οφείλει να σεβαστεί τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην ανατολική Ουκρανία.
Η στάση του Βερολίνου γίνεται αυτές τις μέρες αντικείμενο ιδιαίτερης παρακολούθησης όχι μόνο από τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά και από τους Αμερικανούς, που περιμένουν πλέον όχι θεωρία αλλά πράξεις.
H πρόκληση για τη γερμανική διπλωματία είναι μεγάλη και η ευθύνη της Γερμανίας να διαδραματίσει μια πιο ενεργητική εξωτερική πολιτική, όπως την κάλεσε πρόσφατα να πράξει ο γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Ασφάλειας του Μονάχου επίσης τεράστια

Δίαυλος επικοινωνίας με τη Μόσχα
«Σε μια φάση σαν και αυτή, που εμείς δεν διαθέτουμε μεγάλα περιθώρια κινήσεων και οι σχέσεις μας με τη Ρωσία δυσκολεύουν, θα μπορούσε η Γερμανία να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο», υποστηρίζει η Φιόνα Χιλ από τη δεξαμενή σκέψης Brookings της Ουάσιγκτον.
Κι αυτό προσπαθεί η καγκελάριος Μέρκελ. Οι δεσμοί Βερολίνου – Μόσχας είναι καλοί παρά το ότι οι προσωπικές σχέσεις της με του Πούτιν χαρακτηρίζονται ως δύσκολες. Τη στιγμή που οι ΗΠΑ παγώνουν τη στρατιωτική και εμπορική συνεργασία με τη Ρωσία, η καγκελάριος αφήνει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας. Το περασμένο Σαββατοκύριακο τηλεφωνήθηκε κατ΄ επανάληψη με τον πρόεδρο Πούτιν και όπως ανακοινώθηκε, καταδίκασε ανοιχτά τα δρώμενα στην Κριμαία.
Επίσης προσπαθεί να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα. Οι μέχρι τώρα προσπάθειες απέφεραν τη συναίνεση του Πούτιν στη δημιουργία ομάδας επαφής και αποστολής «fact finding» υπό τη σκέπη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη με στόχο την αντικειμενική αξιολόγηση της κατάστασης στην Κριμαία.Βραχύβια συμφωνία
Κάθε λεπτό για την εκτόνωση της κατάστασης εκεί, αφιερώνει και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.
Οι προσπάθειες που κατέβαλε στις 21 Φεβρουαρίου μαζί με τους ομολόγους του από τη Γαλλία και την Πολωνία για να αναγκάσει τα δύο μέρη, τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς και τους εκπρόσωπους της αντιπολίτευσης, να υπογράψουν συμφωνία ειρήνευσης, ενώ στην πλατεία Μαϊντάν χύνονταν αίμα, επαινέθηκαν, αλλά ο οδικός χάρτης σταδιακής επιστροφής στην ομαλότητα ήταν βραχύβιος.
Δεν πρόλαβε να επιστρέψει ο Σταϊνμάγερ στο Βερολίνο και η συμφωνία ακυρώθηκε.
Οι δυνάμεις της πλατείας, που όπως φάνηκε δεν ελέγχονταν από την αντιπολίτευση, ανέτρεψαν το σκηνικό. Ο ουκρανός πρόεδρος υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα και δημιουργήθηκαν νέα δεδομένα.
Εκείνο που κατηγορεί η Μόσχα τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών είναι ότι δεν πίεσε την αντιπολίτευση να σεβαστεί και να υλοποιήσει τη συμφωνία, που ο ίδιος εκπόνησε με τους δύο άλλους ομολόγους του.
Εκείνο που έχει δημιουργήσει πρόβλημα στους Αμερικανούς είναι η καθυστέρηση, με την οποία οι Γερμανοί συντάχθηκαν στην άρνηση των εταίρων τους στην ομάδα του G8 να συμμετάσχουν στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις για την σύνοδο κορυφής τον ερχόμενο Ιούνιο στο Σότσι.
Έσπευσαν πρώτα ο Καναδάς, η Βρετανία, η Γαλλία και φυσικά οι ΗΠΑ και έπρεπε να περάσουν ώρες για να ακολουθήσει η Γερμανία. Κι αυτό θεωρήθηκε πως έγινε μόνο και μόνο για να η διαταράξει την εντύπωση της ενότητας.
Οι αμερικανικές επικρίσεις όμως, γίνονται εκ του ασφαλούς. Η Ουκρανία απέχει μισή μέρα ταξίδι από τις ΗΠΑ, ενώ από τη Φραγκφούρτη η Συμφερούπολη απέχει 3 ώρες με το αεροπλάνο.
Ένας ακόμα ζωτικής σημασίας παράγοντας, η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Το 35% των εισαγωγών της σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο προμηθεύεται η Γερμανία από τη Ρωσία.
Η κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ δεν θεωρεί σκόπιμο να πέφτει ακόμη περισσότερο λάδι στη φωτιά με ρητορική που θυμίζει Ψυχρό Πόλεμο και πιστεύει ότι η επιβολή κυρώσεων είναι αντιπαραγωγική.
Τόσο η καγκελάριος, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, δείχνουν να πιστεύουν πως το Κρεμλίνο δεν έχει αποφασίσει περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης στην Κριμαία και την εισβολή στα ανατολικά της Ουκρανίας ή ακόμη και την κατάληψή τους.
Πιστεύουν δηλαδή ότι ο Πούτιν επιδιώκει να πάρει μερίδιο από την αναδιανομή της εξουσίας στο Κίεβο, από την οποία μένει εκτός με την ανατροπή Γιανουκόβιτς. Χωρίς να σημαίνει ότι δέχονται τα τετελεσμένα γεγονότα στην Κριμαία.
Τόσο η Μέρκελ αλλά και ο Σταϊνμάγερ έκαναν σαφές στους ρώσους συνομιλητές τους ότι η στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία παραβιάζει τους κανόνες τους διεθνούς δικαίου και τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ρωσία. Σύμφωνα με αναλυτές δεν πρόκειται για πολιτική που καλεί την Ρωσία, να επιλέξει ανάμεσα στην επιστροφή στον Ψυχρό Πόλεμο ή στο δρόμο της συνεργασίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα