ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ...

«Αυτό που προέχει τώρα είναι η θετική έκβαση της Διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, τονίζοντας πως «η εθνική αντιπροσωπεία έδωσε σήμερα στην κυβέρνηση ισχυρή εντολή για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευση για...

την επίτευξη οικονομικά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης συμφωνίας με τους εταίρους».

Με αυτή τη φράση ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έστειλε ένα σαφές μήνυμα ότι το «αντάρτικο» κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για το σχέδιο
νόμου που θα τον εξουσιοδοτούσε να κλείσει τη συμφωνία στις Βρυξέλλες δεν θα περάσει έτσι.

Στο μυαλό του πρωθυπουργού βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο η επίτευξη της συμφωνίας για να μην μπει η χώρα στα αχαρτογράφητα νερά της εξόδου από την Ευρωζώνη. Ωστόσο, τυχόν θετική κατάληξη στο μέτωπο των Βρυξελλών και επιστροφή του Αλέξη Τσίπρας με μία επώδυνη συμφωνία στην Αθήνα το βράδυ της Κυριακής αναμένεται να τον φέρει αντιμέτωπο με την ενδοκυβερνητική κρίση, καθώς από τη Δευτέρα κιόλας θα πρέπει να ψηφιστούν στη Βουλή οι εφαρμοστικοί νόμοι για όλα τα συνοδευτικά μέτρα, ώστε να πειστούν οι εταίροι ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Εκεί, το μείζον θέμα της κυβερνητικής ευστάθειας αναμένεται να ξεκαθαρίσει με τον πρωθυπουργό να λαμβάνει πρωτοβουλίες αρχικά για έναν ισχυρό ανασχηματισμό, με τα πρόσωπα που πιθανολογείται ότι θα βρεθούν στο επίκεντρο να είναι ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, οι οποίοι δεν υπερψήφισαν το νομοσχέδιο.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σημείωναν ότι προφανώς υπάρχει θέμα υλοποίησης του κυβερνητικού έργου με τους υπουργούς που διαφοροποιήθηκαν και προφανώς υπάρχει ζήτημα με την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ωστόσο όλα αυτά «θα τα δούμε από τη Δευτέρα».

Την ίδια ώρα πάντως ακούγεται έντονα το σενάριο για δομικό ανασχηματισμό, με τον σχηματισμό νέου κυβερνητικού συνασπισμού ενδεχομένως και με τη συμμετοχή του Ποταμιού. Σε αυτήν την κατεύθυνση αναφέρουν πηγές του Μαξίμου ότι κινούνται και ευρωπαϊκοί κύκλοι που πιέζουν για ένα πιο «φιλοευρωπαϊκό» κυβερνητικό σχήμα, ώστε να πείσει η ελληνική πλευρά για την υλοποίηση των δεσμεύσεων και να εξαλειφθεί το έντονο κλίμα αμφιβολίας και έλλειψης εμπιστοσύνης.

Ένα τέτοιο σενάριο πάντως απέρριψε εκ των προτέρων ο Αλέξης Τσίπρας με τη δραματική ομιλία του στην ΚΟ την Παρασκευή, τονίζοντας ότι «εγώ δεν θα γίνω Παπαδήμος. Εδώ που ήρθαμε ή θα συνεχίσουμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί. Δεν θα δεχθώ να μην υπάρχει δεδηλωμένη στην αποψινή ψηφοφορία».

Εφόσον επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, ουσιαστικά ο πρωθυπουργός μετά τον ανασχηματισμό, ο οποίος θα αποσκοπεί σε μία κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» και περιορισμένου χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που θα κρατήσουν τη χώρα εντός ευρώ και θα διασφαλίσουν τη χρηματοδότησή της, θα επιδιώξει να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, διεκδικώντας «καθαρή» λαϊκή εντολή, μετά και τη συμφωνία που θα έχει κλείσει οριστικά την πόρτα στο Grexit.
Keywords
Τυχαία Θέματα