Τι προσδοκά ο Αντώνης Σαμαράς από τη συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας της χώρας ο Αντώνης Σαμαράς πραγματοποιεί το πρώτο υπερατλαντικό ταξίδι με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της χώρας στην διεθνή σκακιέρα...

Δεδομένης της εικόνας πολιτικής και οικονομικής αστάθειας που εξέπεμπε η χώρα, μόλις λίγους μήνες πριν, η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού, την Πέμπτη, με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα συνιστά από μόνη της ισχυρό μήνυμα στήριξης προς την Αθήνα και δείγμα της βελτιούμενης
εικόνας αξιοπιστίας της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Ο πρωθυπουργός αναχωρεί για τις ΗΠΑ αφήνοντας πίσω αρκετά ανοικτά μέτωπα, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται στη μέγγενη αφενός των πιέσεων της τρόικας για εκπλήρωση των προαπαιτούμενων (κινητικότητα, απολύσεις, επίτευξη φορολογικών και δημοσιονομικών στόχων), αφετέρου δε της κοινωνικής και πολιτικής κόπωσης που προκαλεί η συνεχής λήψη μέτρων αλλά και η απειλή ανοίγματος νέων πληγών, όπως η άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία που συναντά την αντίδραση των βουλευτών. Για τους συνεργάτες του κ. Σαμαρά, που μόχθησαν προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόσκληση του κ. Ομπάμα η τριήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού μοιάζει να αρχίζει και να τελειώνει στον... Λευκό Οίκο.

Μακριά από τη λογική των δημοσίων σχέσεων, όπως γράφει η εφημερίδα «Η Καθημερινή της Κυριακής» στόχος του Ελληνα πρωθυπουργού είναι μία ειλικρινής συζήτηση με τον κ. Ομπάμα που θα έχει ως άξονες την πρόοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής και την επιμονή στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και, κυρίως, τον σταθεροποιητικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Αθήνα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Εν μέσω εστιών έντασης (Τουρκία, Αίγυπτος, Λιβύη, Συρία), η Αθήνα προβάλλει για τον αμερικανικό παράγοντα ως σημείο σταθερότητας με ισχυρό γεωστρατηγικό ρόλο, ο οποίος ενισχύεται από την απόφαση για τη χάραξη του αγωγού ΤΑΡ και τις ενδείξεις ύπαρξης ικανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα και τη Νότια Κρήτη.

Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και η εμπέδωση της εικόνας μιας Ελλάδας που, παρά την οικονομική κρίση, έχει ένα σταθερό πολιτικό σύστημα και δείχνει βούληση να εξέλθει από τη στενωπό, αποτελεί τη βασική προτεραιότητα του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της τριήμερης παρουσίας του σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη. Αλλωστε και ο ίδιος τη θεωρεί ως προϋπόθεση διεκδίκησης αποφάσεων σε ευρωπαϊκό και υπερατλαντικό επίπεδο (ΔΝΤ) ελάφρυνσης του ελληνικού προγράμματος αλλά και προσέλκυσης επενδύσεων, προκειμένου να καμφθεί ο πενταετής κύκλος ύφεσης που πλήττει τη χώρα.
Keywords
Τυχαία Θέματα