Θα παραμείνει έγκλειστος ο Λαυρεντιάδης…



Στο κενό έπεσε και η νέα προσπάθεια του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη να αποφυλακιστεί, παρά τις βαριές κατηγορίες που αντιμετωπίζει για το σκάνδαλο της Proton Bank. Η 2η ειδική ανακρίτρια Ιωάννα Χατζάκη με τη σύμφωνη γνώμη και του εισαγγελέα Κωνσταντίνου Σπηλιόπουλου απέρριψε... τη δεύτερη αίτηση αποφυλάκισης που υπέβαλε ο επιχειρηματίας, επικαλούμενος τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Με διάταξή της, ωστόσο,
του επιτρέπει να μεταφερθεί, εάν το ζητήσει, σε δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο, όπου θα μπορεί να νοσηλευτεί φρουρούμενος.

Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης ο οποίος κρατείται από τις 14 Δεκεμβρίου 2012 για την υπόθεση των επισφαλών δανείων, ύψους 701 εκατομμυρίων της PROTON BANK, επιχείρησε να πείσει τις δικαστικές αρχές πως η συνέχιση της κράτησής του θα έχει ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία του. Προσκόμισε μάλιστα και βεβαιώσεις ιατροδικαστών (Σωκράτης Τσαντίρης, Ευστρ. Καλίτσης, Μαρία Γεραμάνη) που διόρισε ως τεχνικούς συμβούλους σύμφωνα με τις οποίες, η κατάσταση της υγείας του έχει καταστεί μη αναστρέψιμη, λόγω της παράτασης της κράτησής του, καθώς το ποσοστό αναπηρίας του ξεπερνά πλέον το 80%.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης του κατηγορούμενου επιχειρηματία, ζήτησαν την αποφυλάκισή του και τη μεταφορά του στο σπίτι του, όπου, όπως υποστήριξαν, μπορεί να υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος και να έχει την ψυχολογική υποστήριξη της οικογένειά τους. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, αυτό θα είναι αδύνατο μέσα στις φυλακές ή το νοσοκομείο κρατουμένων όπου δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες επιπλοκές στην υγεία του, ενώ ούτε τα δημόσια ή ιδιωτικά νοσοκομεία ενδείκνυνται για την περίπτωσή του αφού μπορεί να κινδυνεύσει λόγω ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
Λαμβάνοντας υπόψη τους επικαλούμενους λόγους υγείας του επιχειρηματία, η ανακρίτρια στη διάταξή της, αφού σημειώνει την αναγκαιότητα διασφάλισης της παρουσίας του στη δίκη του, τονίζει μεν πως «η δύσκολη κατάσταση της υγείας του δεν αμφισβητείται», αλλά θεωρεί πως δεν αιτιολογείται επαρκώς γιατί ο μοναδικός κατάλληλος χώρος νοσηλείας και διαμονής για τον κατηγορούμενο θα πρέπει να είναι το σπίτι του. Για το λόγο αυτό, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, «εφόσον το ζητήσει μπορεί να μεταφερθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο δημόσιου ή ιδιωτικού νοσοκομείου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υγείας του», παραμένοντας ωστόσο κρατούμενος.
Στη διάταξη αναφέρεται επίσης πως ο επιχειρηματίας, παρά το γεγονός ότι αρχικά κάτω από την πίεση της έρευνας του εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, επέστρεψε τα 51 εκατομμύρια ευρώ, στη συνέχεια μόνο όταν ο κ. Δραγάτσης του δέσμευσε 160 εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό, προθυμοποιήθηκε να φέρει πίσω το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό για να δοθεί στην PROTON. Και αυτό, όμως, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην ανακριτική διάταξη ουδέποτε το έπραξε, ενώ δεν ανέφερε ούτε άλλους λογαριασμούς του ώστε να δυσκολέψει την έρευνα που διενεργείτο εις βάρος του.
Για την ίδια υπόθεση έχουν προφυλακιστεί άλλα οκτώ άτομα, ενώ καταζητούνται τέσσερα ακόμα βάσει ενταλμάτων σύλληψης της κας Χατζάκη, μεταξύ αυτών το άλλοτε δεξί χέρι του επιχειρηματία, Πέτρος Κυριακίδης.
Keywords
Τυχαία Θέματα