ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ...

Εκατοντάδες κόσμου συνέρρευσαν χθες, στον καθεδρικό ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκι, στη Σόφια για να αποτίσουν ύστατο φόρο τιμής στον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ζέλιου Ζέλεφ, ο οποίος πέθανε την περασμένη...
Παρασκευή σε ηλικία 79 ετών.

Ο Ζέλιου Ζέλεφ ήταν για τους Βούλγαρους το αληθινό σύμβολο των δημοκρατικών αλλαγών στη χώρα τους, ένας άνθρωπος σταθερών δημοκρατικών και ανθρώπινων αξιών. Η χθεσινή ήταν ημέρα εθνικού πένθους στη Βουλγαρία

Στη νεκρώσιμη ακολουθία παρέστησαν ο νυν πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλέβνελιεφ και οι πρώην πρόεδροι, Γκεόργκι
Παρβάνοφ και Πέτερ Στογιάνοφ, η αντιπρόεδρος, Μαργκαρίτα Πόποβα, η πρόεδρος της Βουλγαρικής Βουλής, Τσέτσκα Τσάτσεβα, ο πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και οι πρόεδροι της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι, του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιχγιάγκα, της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ και ο προεδρεύων της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Μλάντεν Ίβανιτς. Τη νεκρώσιμη ακολουθία έψαλε ο Πατριάρχης της Βουλγαρίας, Νεόφυτος.

Στην ομιλία του o κ. Πλέβνελιεφ είπε ότι ο Ζέλιου Ζέλεφ ήταν ένας σταυροφόρος υπέρ της αλήθειας μέχρι την τελευταία ημέρα της ζωής του.

«Ας δείξουμε ότι έχουμε μάθει το μάθημα που μας δίδαξε ότι οι πληγές της δημοκρατίας μόνο με περισσότερη δημοκρατία επουλώνονται» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας. Ο βούλγαρος πρόεδρος υπενθύμισε ότι η 1η Φεβρουαρίου είναι στη Βουλγαρία ημέρα μνήμης για τα θύματα του κομμουνισμού και τόνισε ότι κομμουνισμός πρέπει να τοποθετηθεί εκεί που ανήκει, στα μουσεία και στα ιστορικά βιβλία.

Ο κ. Πλέβνελιεφ σημείωσε ότι Ζέλιου Ζέλεφ θα παραμείνει στη μνήμη όλων ως ένας από τους πιο θαρραλέους αγωνιστές για την ελευθερία και τη δημοκρατία, ως σύμβολο της ειρηνικής μετάβασης, της ανοχής και της αναζήτησης εθνικής συναίνεσης.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας υπενθύμισε τα λόγια του Ζέλιου Ζέλεφ ότι η Βουλγαρία ως νεαρό μετακομμουνιστικό κράτος τυγχάνει αναγνώρισης για δύο πράγματα, για την ειρηνική μετάβαση από τον κομμουνισμό στη δημοκρατία και για τη δημοκρατική επίλυση των εθνικών προβλημάτων που έληξαν με λουτρό αίματος αλλού.

Ο Ζέλιο Ζέλεφ ήταν λίγο πολύ όπως ο βουλγαρικός λαός, καλοπροαίρετος, ανεκτικός με ανοιχτή καρδιά και έτοιμος να βοηθήσει τους πάντες, πρόσθεσε. «Ήταν καλός, τίμιος και σεμνός άνθρωπος και διατήρησε την αξιοπρέπεια σε όλες τις πράξεις», ανέφερε ο βούλγαρος πρόεδρος.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ εξήρε το ρόλο του εκλιπόντος στη διατήρηση της εθνικής ενότητας στη χώρα και για την πολιτική καλής γειτονίας που ακολούθησε στα Βαλκάνια.
Keywords
Τυχαία Θέματα