Τα σκουπίδια «κλείνουν» το Δήμο Τρίπολης


Μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αρκαδίας κατά παντός υπευθύνου για τα βουνά σκουπιδιών στους δρόμους της Τρίπολης, η εκτελεστική επιτροπή του δήμου αποφάσισε να προχωρήσει σε μια σειρά κινητοποιήσεων για τη διαχείριση των απορριμάτων, αρχίζοντας από την Παρασκευή 8/3 με το κλείσιμο του δήμου. Πέραν αυτού, αποφάσισε να ενημερώσει για το πρόβλημα τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές της πόλης, να κάνει διάβημα διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και να κοινοποιήσει την απόφασή της... α) στα Υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,
Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
β) σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (τοπικά και αθηναϊκά) γ) Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου δ) Σε κάθε άλλο αρμόδιο φορέα.
Μιλώντας στην εκτελεστική επιτροπή, ο δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Ο Δήμος Τρίπολης παρά το γεγονός ότι όπως ανέφερα δεν έχει καμία ευθύνη για τη διαχείριση πέραν της αποκομιδής, επί ένα χρόνο μετά τη με δικαστική απόφαση παύσης λειτουργίας της χωματερής στο “Πλάτωμα” – λειτουργώντας πέρα και πάνω από τις αρμοδιότητές του και προκειμένου να διαφυλάξει την υγεία των Δημοτών- μετέφερε χιλιάδες τόνους απορριμμάτων με υπέρμετρο κόστος». Αυτή η διαδικασία δεν πάει άλλο. Πέρα από το κόστος και εφόσον απαγορεύεται η μεταφορά σύμμεικτων απορριμμάτων εκτός των ορίων των Περιφερειών, αυτή η διαδικασία έχει και ουσιαστικά προβλήματα νομιμότητας. Απόδειξη δε ότι είναι ατελέσφορη αποτελεί και το γεγονός ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου που ανέλαβε πριν 10 περίπου ημέρες τη μεταφορά “άντεξε” μόνο για μια εβδομάδα.
Πρέπει λοιπόν να ζητήσουμε άμεσα:Υπόδειξη από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τα συναρμόδια Υπουργεία νόμιμου χώρου και τρόπου διάθεσης των απορριμμάτων (νόμιμη μεταφορά κ.λ.π.), με προτεραιότητα εκείνων που έχουν συσσωρευτεί εδώ και πλέον των τριών εβδομάδων στους δρόμους της Τρίπολης.Υπόδειξη λήψης μέτρων προστασίας της υγείας των πολιτών από τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αδυναμία αποκομιδής συσσωρευμένων για μεγάλο χρονικό διάστημα απορριμμάτων.Επίσπευση των διαδικασιών τόσο της νόμιμης προσωρινής διαχείρισης όσο και της οριστικής λύσης».
Keywords
Τυχαία Θέματα