Συνεδριάζει σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Με ένα εισηγητικό κείμενο για το προτεινόμενο σχέδιο απόφασης με το οποίο θα πορευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ το προσεχές εξάμηνο, συνεδριάζει σήμερα και αύριο η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος στο σινέ Κεραμεικός...
Οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας είχαν ως αποτέλεσμα να αρθούν οι όποιες επιφυλάξεις της μειοψηφίας και η τελευταία να μην κατεβάσει δικό της κείμενο αλλά να προτείνει το λιγότερο δύο τροπολογίες στο κείμενο της ηγεσίας.
Η μία θα
αναφέρεται στο βάθεμα της συλλογικότητας κι αυτό διότι, όπως λένε τα στελέχη της, κάποιες αποφάσεις, όπως οι συναντήσεις με Σόιμπλε και ΔΝΤ δεν είχαν παρθεί συλλογικά και η δεύτερη στην ανάγκη διασφάλισης του δημόσιου χαρακτήρα των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας όπως για παράδειγμα η ΔΕΗ.
Η αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων των εν λόγο επιχειρήσεων είναι προϋπόθεση για μια νέα παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Επίσης στο σχέδιο απόφασης θα αναφέρεται ότι οι συναντήσεις με ηγέτες χωρών τις Λατινικής Αμερικής, με παράγοντες κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, έδωσαν τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να προβάλλει τις θέσεις του και να αποδομήσει την εικόνα δήθεν μη αποδοχής και απομόνωσης που προσπαθεί να οικοδομήσει για το ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ο πολιτικός του αντίπαλος.
Παράλληλα θα γίνεται λόγος για ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων στη Βουλή και αντικατάστασή τους από ένα εθνικό σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανόρθωσης και παραγωγικής ανασυγκρότησης και για επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων με βασικό δεδομένο ότι το ζήτημα του δημοσίου χρέους συνιστά πανευρωπαϊκό και όχι στενά ελληνικό πρόβλημα.
Για πρώτη μάλιστα φορά θα γίνεται λόγος για το ενδεχόμενο να διατυπωθούν κατά τη διαπραγμάτευση απειλές, ίσως και εκβιασμοί, περί διακοπής της χρηματοδότησης, περί εξόδου από το ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στις θέσεις του.
Όσο για τις πρώτες ενέργειες σε περίπτωση που από τις εκλογές προκύψει μία Κυβέρνηση της Αριστεράς, αυτά θα είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και της υποχρεωτικότητας τους, η αύξηση του κατώτερου μισθού, η αύξηση του αφορολόγητου ορίου, η μείωση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, η κατάργηση των χαρατσιών, το περιουσιολόγιο, η αύξηση της φορολόγησης του πλούτου, τα μέτρα προστασίας των δανειοληπτών, η ιεράρχηση των δαπανών σε σχέση με τα έσοδα (άνεργοι, Υγεία, Παιδεία), τα μέτρα δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής κ.α. Στο κείμενο θα γίνεται θετική αναφορά, όπως ζήτησε η μειοψηφία, στη δυνατότητα διαμόρφωσης συμμαχιών με τις άλλες δυνάμεις της αριστεράς και κυρίως με τον κόσμο της Αριστεράς, αλλά και με ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις, ώστε να αφήνεται κι ένα ανοιχτό παράθυρο προς το κέντρο.
Όσο για το Συνέδριο στο κείμενο θα σημειώνεται ρητώς ότι η ημερομηνία του θα αποφασισθεί στη συνεδρίαση της ΚΕ τον Μάρτιο με στόχο αυτό να διεξαχθεί μέχρι το καλοκαίρι χωρίς όμως να αποκλείεται τελικά να πάει ακόμη πιο πίσω.
Τέλος μέσα στον επόμενο μήνα ο ΣΥΡΙΖΑ θα οργανώσει ειδική εκδήλωση στην Αθήνα με θέμα: «Δημοκρατία – Αλληλεγγύη – Κοινωνική Δικαιοσύνη, η απάντηση της Αριστεράς στην πολιτική της έντασης».
Keywords
Τυχαία Θέματα