ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΛΑΘΕΡΜΠΟΡΙΟΥ ΤΣΙΓΑΡΩΝ

Στην υιοθέτηση και εφαρμογή ενός νέου συστήματος ελέγχου, εντοπισμού και πάταξης του λαθρεμπορίου τσιγάρων υποχρεώνονται τα κράτη μέλη του Παγκόσμοιου Οργανισμού Υγείας (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) βάσει του σχετικού πρωτοκόλλου που υπογράφηκε στις 12 Νοεμβρίου στην Σύνοδο για τον έλεγχο των προϊόντων καπνού που πραγματοποιήθηκε στη Σεούλ....
Με βάση το σχετικό πρωτόκολλο που υπογράφηκε, τα κράτη μέλη συμφωνούν και δεσμεύονται εντός της προσεχούς 5ετίας να έχουν θέσει σε λειτουργία ειδικά συστήματα ελέγχου και ιχνηλασιμότητας του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού, με γνώμονα κατ' αρχάς τις επιπτώσεις του παράνομου εμπορίου στην υγεία των καταναλωτών.

Για την Ελλάδα, ωστόσο, η απόφαση και δέσμευση με τη συμφωνία έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο περιορισμός του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων έχει και μεγάλη δημοσιονομική σημασία, καθώς ο έλεγχος του λαθρεμπορίου έχει εκτιμηθεί ότι μπορεί να τροφοδοτήσει τα δημόσια ταμεία με ποσά της τάξεως των 4 δισ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας.

Τα θέμα έχει απασχολήσει κατά την τελευταία τριετία το υπουργείο Οικονομικών, όμως οι αποφάσεις για τον εκσυγχρονισμό των ελεγκτικών μηχανισμών δεν έχουν προχωρήσει.

Στα συρτάρια του υπουργείου βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες πορίσματα της επιτροπής που αξιολόγησε τις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος σε διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί επί των ημερών του κ. Ευ. Βενιζέλου και με την εποπτεία του τότε αναπληρωτή υπουργού κ. Παντ. Οικονόμου, χωρίς όμως να έχει σημειωθεί καμία πρόοδος από τις εκλογές κι έπειτα.
Σχετικές ερωτήσεις έχουν κατατεθεί στη Βουλή από τους κκ. Μίμη Ανδρουλάκη και Παν. Κουρουμπλή, με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Γ. Μαυραγάνη να δεσμεύεται για διερεύνηση των δυνατοτήτων και των πληροφοριών για την έκταση του λαθρεμπορίου και συγκεκριμένες περιοχές, στις οποίες αυτό ανθεί.

Στην Σύνοδο του ΠΟΥ που πραγματοποιήθηκε στη Σεούλ, την Ελλάδα εκπροσωπεί ο καθηγητής πνευμονολογίας του Χάρβαρντ κ. Π. Μπεχράκης, πρόεδρος της επιτροπής για τον έλεγχο του καπνίσματος.

Βάσει των σχετικών άρθρων του πρωτοκόλλου που υπογράφηκε, κάθε κράτος μέλος του ΠΟΥ δεσμεύεται να εγκαθιδρύσει εντός πενταετίας ένα κοινό μηχανισμό ελέγχου και εντοπισμού του λαθρεμπορίου, συνδυάζοντας εγχώριες και διεθνείς πρακτικές και συστήματα.
Keywords
Τυχαία Θέματα