Στουρνάρας: Εχουμε καλύψει τα 2/3 στο μαραθώνιο της δημοσιονομικής προσαρμογής

«Δεν θα κλείσει τίποτα, εάν δεν κλείσουν όλα μαζί». Με αυτή τη φράση ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έδωσε το κλίμα της πρώτης, 3ωρης, συνάντησής του με τους επικεφαλής της Τρόικα, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες εμφανίστηκαν «σκληροί», χωρίς να ανοίξουν τα χαρτιά τους έναντι των ελληνικών θέσεων....

Σε αυτή την πρώτη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος όλα τα «ανοικτά» θέματα, ήτοι
η αναδιάρθρωση του Δημοσίου που αποτελεί το βασικό προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ ευρώ, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με σημείο αιχμής τη συγχώνευση Εθνικής- EUROBANK, που απειλείται με ανατροπή εάν η Τρόικα επιμείνει στο ότι θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν χωριστά, το δημοσιονομικό «κενό» που προκύπτει λόγω της μη εφαρμογής μέτρων ή της υποαπόδοσής τους. Σε αυτή την πρώτη συνάντηση αναπτύχθηκε στους γενικούς άξονες το νέο σχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων, ωστόσο όπως αναφέρουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, θα χρειαστεί περαιτέρω επεξεργασία σε τεχνικό επίπεδο.
«Η στάση των αγορών έχει αλλάξει απέναντι στην Ελλάδα. Η χώρα έχει μείνει όρθια. Εχουμε καλύψει τα 2/3 της απόστασης για τη δημοσιονομική προσαρμογή και την κάλυψη του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας, αλλά όπως συμβαίνει με κάθε μαραθώνιο, τα τελευταία μέτρα είναι τα πιο δύσκολα. Μη νομίζετε ότι τα πράγματα με την Τρόικα είναι εύκολα, είναι πολύ δύσκολα. Η τρικομματική έχει περάσει τις παιδικές της ασθένειες. Χθες οι πολιτικοί αρχηγοί ήρθησαν στο ύψος των περιστάσεων. Βγάζουμε τη χώρα από την πιο δύσκολη περίοδο της ιστορίας της», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.
Keywords
Τυχαία Θέματα