Στουρνάρας: Mετά τον Απρίλιο η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών



Λίγο μετά τον Απρίλιο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όπως τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Ο κ. Στουρνάρας μιλώντας στην κοινοβουλευτική
επιτροπή που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για τα «Επενδυτικά Εργαλεία Ανάπτυξης» επεσήμανε πως «υπάρχει στενότητα στην αγορά καθώς δεν έχουμε την επιθυμητή ρευστότητα» και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει μπει στο τελικό στάδιο και μετά παίξουν αποτελεσματικά το ρόλο τους. Η ανακεφαλαιοποίηση θα έχει ολοκληρωθεί από Απρίλιο ένα μικρό περιθώριο μετά»...

Εξήγησε δε ότι «η χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας δεν επαφίεται μόνο στον τραπεζικό κλάδο, προσπαθούμε να καταστήσουμε την αγορά ανταγωνιστική και ευέλικτη» και υποστήριξε πως υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τους τομείς ενέργειας, αιολικά ή φωτοβολταϊκά, διαχείρισης αποβλήτων, ακίνητα, υποδομές, λιμάνια, αεροδρόμια, τουρισμό και εξαγωγικές – μεταποιητικές εταιρίες και πως οι ενδιαφερόμενοι «θεωρούν προϋπόθεση να καλύπτεται η επένδυση από κανόνες διαφάνειας».
Ωστόσο, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών αλλά και υψηλόβαθμος τραπεζίτης, επιβεβαίωσαν το ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα παραταθεί για μερικές εβδομάδες ήτοι ότι δεν θα ολοκληρωθεί εντός του Απριλίου, όπως προβλέπει το σχετικό χρονοδιάγραμμα. Κι αυτό γιατί πρέπει να ολοκληρωθούν κατ' αρχήν οι συγχωνεύσεις των τραπεζών και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Η εξέλιξη, αν και λίγο ως πολύ αναμενόμενη απ' όσους είχαν διαπιστώσει ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά, δεν είναι ευπρόσδεκτη καθώς θα καθυστερήσει περαιτέρω η ομαλοποίηση της ρευστότητας στη πραγματική οικονομία, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι οι τράπεζες είναι τα βασικά «οχήματα» για τις χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αλλά και τα Κοινοτικά Προγράμματα.
Keywords
Τυχαία Θέματα