Στο ΣτΕ η απόφαση εισαγωγής σε στρατιωτικές σχολές

Στα χέρια της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι πλέον η απόφαση για τα κριτήρια εισαγωγής των υποψηφίων στις Στρατιωτικές Σχολές, μετά την προσφυγή που κατατέθηκε με αίτημα να ακυρωθούν οι αποφάσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, με τις οποίες δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις έχουν όσοι έχουν την ελληνική ιθαγένεια χωρίς όμως να είναι Έλληνες στο γένος....

Xθες συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού η σχετική προσφυγή η οποία υπογράφεται από έξι απόστρατους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και έναν πολίτη με την οποία βάλλουν κατά των εν λόγω
αποφάσεων του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Όπως υποστηρίζουν με τις αποφάσεις αυτές επιτράπηκε η εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές υποψηφίων οι οποίοι είχαν μεν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά δεν ήταν Έλληνες στο γένος, κατά παράβαση των διατάξεων του Συντάγματος. Σύμφωνα με την προσφυγή τους, παραβιάζεται επίσης και ο οργανισμός της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, σύμφωνα με την οποία δικαίωμα συμμετοχής στους επίμαχους διαγωνισμούς έχουν οι Έλληνες το γένος.

Και αυτό γιατί όπως υποστηρίζουν «την ελληνική ιθαγένεια αιτούνται πολίτες χωρών, με τις οποίες η πατρίδα μας μέχρι το πρόσφατο παρελθόν ευρίσκετο σε εμπόλεμη κατάσταση και κάποιες εξ αυτών (Αλβανία, Σκόπια, Τουρκία) εξακολουθούν να διατηρούν και να διατυπώνουν εδαφικές διεκδικήσεις εναντίον μας». Άρα, δεν είναι βέβαιο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους ότι «ο αποκτήσας την ελληνική υπηκοότητα, έχει αποκτήσει και την αναγκαία ελληνική εθνική συνείδηση δια την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, την υπεράσπιση της ελληνικής πατρίδος, αφού είχαν αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα σε ηλικία καθ ην είχαν διαμορφωμένη εθνική συνείδηση από τη χώρα από την οποία προέρχονται». Πολύ περισσότερο δε, όπως αναφέρουν εάν υπάρξει ανάγκη υπεράσπισης της χώρας μας σε περίπτωση εμπλοκής της σε « ένοπλη σύγκρουση με ξένη χώρα, αυτοί οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί δεν θα προσχωρήσουν εις τον στρατό της χώρας εξ ης κατάγονται».

Ο εισηγητής της υπόθεσης, σύμβουλος Επικρατείας Μιχ. Πικραμένος, τόνισε πάντως κατά τη διάρκεια της συζήτησης πως τίθεται θέμα αν έχουν τη δυνατότητα κατάθεσης της αίτησης ακύρωσης οι προσφεύγοντες υπό την ιδιότητά τους ως Έλληνες που έχουν όχι μόνο την ελληνική ιθαγένεια αλλά είναι Έλληνες στο γένος. Σύμφωνα με τον κ. Πικραμένο, δεν αρκεί η επίκληση αυτή για να στοιχειοθετηθεί και το έννομο συμφέρον τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα