Στο πένθος «βυθίζουν» το Μπαγκλαντές οι 165 νεκροί



Ημέρα εθνικού πένθους στο Μπαγκλαντές και οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες. Οι νεκροί που ανασύρονται από τα συντρίμμια του οκταώροφου κτηρίου στην πόλη Σαβάρ, έφτασαν τους 165, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.000. Τα θύματα της κατάρρευσης του κτηρίου που στέγαζε κυρίως βιοτεχνίες κλωστοϋφαντουργίας, είναι στην πλειοψηφία τους γυναίκες...

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως εργάτες είχαν παρατηρήσει την προηγουμένη ημέρα ρωγμές στο κτήριο, ενώ οι υπεύθυνοι αγνόησαν τις προειδοποιήσεις τους.
«Σήμερα δεν θέλαμε να δουλέψουμε επειδή είχαν
φανεί ρωγμές στο κτίριο. Όμως οι υπεύθυνοι των βιοτεχνιών μας ανάγκασαν να δουλέψουμε», δήλωσε μια εργαζόμενη, η οποία διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Η κυβέρνηση πάντως ανακοίνωσε πως θα καταβάλει μισό εκατομμύριο δολάρια για την αποζημίωση των θυμάτων.
Πυρετώδεις είναι οι προσπάθειες των πυροσβεστών και των στρατιωτών, οι οποίοι από την Τετάρτη -ημέρα της κατάρρευσης- να βρουν επιζώντες τα συντρίμμια του συγκροτήματος της «Ράνα Πλάζα» στο Σαβάρ, 30 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα Ντάκα.
Στο «Ράνα Πλάζα» στεγάζονταν κυρίως μονάδες παραγωγής ενδυμάτων, καταστήματα και γραφεία, ενώ σύμφωνα με υπαλλήλους των κλωστοϋφαντουργικών μονάδων, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι απασχολούνταν στις εγκαταστάσεις του.
Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Μοχιουντίν Χαν Αλάμτζιρ, δήλωσε ότι η κατασκευή του κτηρίου δεν είχε γίνει με τις απαιτούμενες προδιαγραφές και έδωσε εντολή για την διεξαγωγή έρευνας σχετικά με το δυστύχημα.
«Αυτοί που ευθύνονται για την τραγωδία θα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης μετά την ολοκλήρωση της έρευνας», σημείωσε ο Αλάμτζιρ.
Πάντως δεν είναι το πρώτο τραγικό εργατικό ατύχημα, καθώς οι άσχημες συνθήκες εργασίας στο Μπαγκλαντές προκαλούν αρκετά χρόνια θανάτους εργατών, κυρίως από πυρκαγιές.
Πιο πρόσφατο παράδειγμα ο θάνατος 112 εργαζομένων τον περασμένο Νοέμβριο, που κάηκαν ζωντανοί από φωτιά σε βιοτεχνία ενδυμάτων στη βιομηχανική ζώνη της Ντάκα.
Keywords
Τυχαία Θέματα