Στο «κυνήγι» των offshore ελληνικών συμφερόντων δύο εισαγγελείς

Ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγή είναι τα αδικήματα που θα αναζητήσουν δυο Έλληνες εισαγγελείς μετά τις αποκαλύψεις για το «λαβύρινθο» των off – shore εταιρειών ελληνικών συμφερόντων...

Η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας κ. Παναγιώτα Φάκου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, την οποία θα διενεργήσουν οι εισαγγελείς Ά. Κορέας
και Χ. Τζώνης.
Η έρευνα των δυο εισαγγελέων θα εστιάσει σε συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία συνδέονται με 107 υπεράκτιες εταιρείες, ελληνικών όπως φαίνεται, συμφερόντων. Αφορμή για την εισαγγελική παρέμβαση αποτέλεσαν δημοσιεύματα της εφημερίδας

«Τα Νέα» στα οποία αναλύεται ο «λαβύρινθος» που συνδέει την Ελλάδα με εξωχώριες εταιρίες και φορολογικούς παραδείσους.
Οι αποκαλύψεις εντάσσονται στο πλαίσιο παγκόσμιας έρευνας της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) σε συνεργασία με εφημερίδες από 48 χώρες που έχει αποκαλύψει ότι περίπου 25 τρισεκατομμύρια έχουν κρυφτεί σε off shore εταιρείες. Η δημοσιογραφική έρευνα επεκτείνεται και στη βιομηχανία των μεσαζόντων που αναλαμβάνουν να ιδρύσουν εξωχώριες εταιρείες και να λειτουργούν ως «βιτρίνες» προστασίας των αληθινών δικαιούχων. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, πρόκειται για ένα ευρύτατο δίκτυο δικηγορικών γραφείων, αχυρανθρώπων και επιχειρήσεων που υπάρχουν μόνο ως σχήματα συγκάλυψης των πελατών τους.

Το περασμένο Σάββατο μάλιστα είδαν το φως της δημοσιότητας ονόματα και διευθύνσεις των 107 εταιριών ελληνικών συμφερόντων. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα τέσσερις από αυτές τις εταιρίες είναι γνωστές στο υπουργείο Οικονομικών ενώ «από τις 103 off shore με έδρα τις βρετανικές Παρθένους Νήσους, οι 18 συνδέονται με πρόσωπα, τα οποία δήλωσαν διευθύνσεις εκτός νομού Αττικής».
Ακόμη κατά το δημοσίευμα: «οι μέτοχοι ή διαχειριστές 33 εταιρειών βρίσκονται στην Αττική, μεταξύ των οποίων δέκα στο Κολωνάκι, έντεκα στον Πειραιά, εννέα στη Γλυφάδα, πέντε στα βόρεια Προάστια. Τα συνεδόμενα φυσικά πρόσωπα που δήλωσαν διεύθυνση την Αθήνα κατά κύριο λόγο προέρχονται από δικηγορικά γραφεία, κατασκευαστικές εταιρίες, τον χώρο της εστίασης, της πληροφορικής, αλλά και από σχολή χορού. Στον Πειραιά εντοπίζονται πρόσωπα που μετέχουν σε 11 off – shore και όλα έχουν σχέση με εφοπλιστικά γραφεία και ναυτιλιακές εταιρείες».
Μάλιστα, από τη δημοσιογραφική έρευνα προέκυψαν στοιχεία για το λεγόμενο σκάνδαλο Καρούζου, καθώς αποκαλύφθηκε offshore εταιρεία που έκανε εξαγωγές στο Ντουμπάι και συνδέεται με τον κατασκευαστή Γιάννη Καρούζο με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Κατά το δημοσίευμα, στην υπόθεση, πέρα από τον προφυλακισμένο κατασκευαστή εμπλέκεται και ένα εμπορικό κέντρο στα νότια προάστια της Αθήνας.

Επιπλέον, από τα στοιχεία της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων που είδαν το φως της δημοσιότητας, προέκυψε ότι στις 29 Σεπτεμβρίου 2008 μέσα σε μια μόνο ημέρα, offshore εταιρεία την οποία παρακολουθεί «στενά» το ΣΔΟΕ για την υπόθεση του Καρούζου, απέκτησε τις μετοχές τριών άλλων εταιρειών οι οποίες είχαν για έδρα τον δημοφιλή φορολογικό παράδεισο τις Καραϊβικής, τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Στην υπόθεση αυτή φέρεται ότι εμπλέκεται και κυπριακό δικηγορικό γραφείο.
Υπενθυμίζεται, ότι ο 57χρονος Γιάννης Καρούζος συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2012 στο ξενοδοχείο που διέμενε στην Γλυφάδα. Σε βάρος του εκκρεμούσαν έξι καταδικαστικές αποφάσεις οι οποίες έφθαναν αθροιστικά τα 19 χρόνια κάθειρξης.
Keywords
Τυχαία Θέματα