Στη Μόσχα ο Ιερώνυμος για να... σπάσουν οι πάγοι


Τη δυσκολότερη επίσκεψη από την ημέρα της εκλογής του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο το 2008 πραγματοποιεί ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος βρίσκεται στη Ρωσία και έχει σειρά συναντήσεων με την εκκλησιαστική, πολιτική και οικονομική ηγεσία της χώρας.....
Σε μια εποχή που οι σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας χαρακτηρίζονται τουλάχιστον «παγωμένες», ο Αρχιεπίσκοπος θα προσπαθήσει να ενισχύσει τους δεσμούς που υπάρχουν
μεταξύ των δύο κρατών, και απορρέουν από την κοινή πίστη στο ορθόδοξο δόγμα, στη διάρκεια των συναντήσεων που θα έχει με τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο και τον πρόεδρο της χώρας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο κ. Ιερώνυμος θα επιχειρήσει επίσης να στηρίξει μέσα από συναντήσεις ακόμα και με ομογενείς επιχειρηματίες τις φιλανθρωπικές προσπάθειες της Εκκλησίας της Ελλάδος για την ενίσχυση όσων δοκιμάζονται εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης στη χώρα. Τέλος θα προσπαθήσει να προωθήσει τον θρησκευτικό τουρισμό διεκδικώντας «ένα κομμάτι της πίτας» από τους εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσους που κάθε χρόνο επισκέπτονται τα ορθόδοξα προσκυνήματα.
Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη «σκιάζεται» από τις δυσκολίες στις ελληνορωσικές σχέσεις, που μετά τη... θερμή εποχή των αγωγών φυσικού αερίου, έχουν περάσει σήμερα «στην εποχή των πάγων», οι οποίοι μάλιστα αυξήθηκαν με την υπόθεση της προφυλάκισης του ηγουμένου Εφραίμ πριν από πέντε μήνες. Η υπόθεση Εφραίμ, υπενθυμίζεται είχε προκαλέσει τότε την παρέμβαση του Βλαντιμίρ Πούτιν, του Πατριάρχη Μόσχας αλλά και την άμεση αντίδραση της Αθήνας στις ενέργειες αυτές. Χθες Τετάρτη, αργά το απόγευμα ο κ. Ιερώνυμος είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον κ. Κύριλλο στο μοναστήρι του Αγίου Δανιήλ, όπου τελέστηκε δοξολογία στο παρεκκλήσι της πατριαρχικής κατοικίας.
Κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους οι δυο προκαθήμενοι αναφέρθηκαν στους δεσμούς των δύο εκκλησιών και ιδιαίτερα στους έλληνες ιεράρχες και θεολόγους που υπηρέτησαν στη Ρωσία, αλλά και στην προστασία των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας από τον τσαρικό στρατό. Σήμερα, νωρίς το πρωί, οι προκαθήμενοι των δυο εκκλησιών, τέλεσαν συλλείτουργο με την ευκαιρία της εορτής του κ. Κυρίλλου, σε ναό του Κρεμλίνου, ενώ αργά το απόγευμα αναμένεται να συναντηθούν με τον πρόεδρο της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν.
Keywords
Τυχαία Θέματα