Στη Δικαιοσύνη Διοικητής… προσλήψεων!


Εξαίρεσε τη γραμματέα του από τη διαδικασία ανανέωσης σύμβασης, αγνόησε έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για να ακυρώσει προσλήψεις που έκανε στην προεκλογική περίοδο κατά παράβαση ειδικού νόμου, προσέλαβε γιατρό χωρίς ειδικότητα για να... κάνει μόνο εφημερίες, υπέγραψε συμβάσεις 3.500 ευρώ το μήνα και 2.600 το μήνα σε γραμματέα – χειρίστρια , ανάρτησε τις προκηρύξεις προσλήψεων στο διάδρομο και όχι στο τύπο.

Είναι ο διοικητής του Νοσοκομείου Χίου Παντελής Μπούμπαρης, διορισθείς επί ΠΑΣΟΚ, τον οποίο
καταγγέλλει στον εισαγγελέα Πρωτοδικών ο γιατρός Γιώργος Γιανικόπουλος. Το σχετικό δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «Αλήθεια», που αποκαλύπτει όλο το υπόμνημα, έχει ως εξής:
ΓΙΑΤΡΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΣΩΡΕΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΙΩΝΣε Πρωθυπουργό και Εισαγγελέα οι προσλήψεις στο «Σκυλίτσειο»5/2/2013
Την παρέμβαση της Εισαγγελέως Χίου… και όχι μόνο, ζητά ο γιατρός του Νοσοκομείου Χίου Γιώργος Γιανικόπουλος, για να ανακληθούν παράνομες-όπως τις χαρακτηρίζει- προεκλογικές και μετεκλογικές προσλήψεις. Ο επιμελητής Α΄ της Παθολογικής και αναπληρωματικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου, απευθύνει την καταγγελία του προς το διοικητή στις 17 Ιανουαρίου και την κοινοποιεί στον υπουργό Υγείας, τον Πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στους βουλευτές του νομού, στον αντιπεριφερειάρχη Χίου και στην εισαγγελία Χίου.Όπως γράφει ο γιατρός, ο διοικητής δεν συμμορφώθηκε με την εντολή των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης για ανάκληση των προσλήψεων, ενώ επισημαίνει το πανελλήνιο πρωτότυπο να προσλαμβάνεται γιατρός… χωρίς ειδικότητα για να κάνει μόνο εφημερίες!
«Αξιότιμε κ. Διοικητά,
Στις 9/3/2012, με το υπ. αρ. πρωτ. ΣΕΕΔΔ/Φ.1/ΕΜΠ/252/7-3-2012 έγγραφο, γνωστοποιείται στον Διοικητή του Γ.Ν. Χίου η έκθεση 58/Α/2012 του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που αφορούσε τη μη τήρηση της νομιμότητας ως προς τις προσλήψεις προσωπικού στο Γ.Ν. Χίου και ζητείται η εντός διμήνου συμμόρφωση με ταυτόχρονη έγγραφη ενημέρωση προς τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Η.Δ., σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 5 του ν. 3074/2002. Πέραν των διαπιστώσεων των Επιθεωρητών, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ύψος των μηνιαίων αποδοχών που ελάμβαναν οι συμβασιούχοι, που σε ορισμένες περιπτώσεις ανέρχονταν σε 3513 ευρώ σε ιατρό άνευ ειδικότητας για εφημερίες και 2600 ευρώ για την γραμματέα και χειρίστρια – εμφανίστρια στο ακτινολογικό εργαστήριο (έκθεση ΣΕΕΔΔ σελ. 26 και 16, 17 αντίστοιχα).
Αντί τις ενημέρωσης του Διοικητικού Συμβουλίου, ο διοικητής του νοσοκομείου προχώρησε σε προσλήψεις – ανανεώσεις υπαλλήλων με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου (συνημμένο 1, πρακτικά ΔΣ 29/6/2012), όπως έχω ήδη ενημερώσει με το υπ. αρ. πρωτ. 3563/17-7-2012 έγγραφό μου στο γραφείο του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και 1596/16-7-2012 έγγραφο στο γραφείο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Η.Δ. Η κοινοποίηση της καταγγελίας είχε ως αποτέλεσμα την προσπάθεια του Διοικητικού Συμβουλίου να «νομιμοποιήσει» την όλη διαδικασία των παράνομων προσλήψεων με τον τρόπο που καταγράφεται στα πρακτικά τις 31/7/2012 (συνημμένο 2), που αποτελεί την κατά το δοκούν «ερμηνεία» του νόμου 4057/2012 (άρθρο 9, παρ. 20α και 22) για τις προσλήψεις στο δημόσιο. Δεν θα σταθώ στο μέγεθος της σπατάλης που προσδιορίζεται στο 60% των τακτικών μηνιαίων εσόδων από την περιουσία του νοσοκομείου (περίπου 150-180.000 ευρώ ετησίως), ή στην επίσημη πια εμφάνιση συγκεκριμένων διευθυντών (Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας για ιατρικό – παραϊατρικό προσωπικό, Διοικητικός Διευθυντής για διοικητικό προσωπικό), που προτείνουν, ελέγχουν και στο τέλος αποφασίζουν με ασαφή κριτήρια (αρκεί επ’ αυτού η ανάγνωση των πρακτικών της 11/9/2012 για το πώς λειτουργεί επί παραδείγματι το κριτήριο της προϋπηρεσίας), αλλά στην παράγραφο 3, όπου ο Διοικητής του νοσοκομείου, με κυνικό τρόπο, εξαιρεί από τη διαδικασία τη γραμματέα του και την υπάλληλο του γραφείου Ειδικής Διαχείρισης της Περιουσίας. Ο λόγος της εξαιρέσεως της υπαλλήλου του γραφείου Ειδικής Διαχείρισης της Περιουσίας, θα πρέπει να αναζητηθεί από τους βουλευτές της Αξιωματικής αντιπολίτευσης που κατέθεσαν προσφάτως επερωτήσεις για τη διαχείριση της περιουσίας του νοσοκομείου. Είναι πραγματικά άξιον απορίας, για ποιον λόγο η πολιτεία επιτρέπει τις συνεχιζόμενες παράνομες προσλήψεις - ανανεώσεις στο Γ.Ν. Χίου και «παραπέμπει εις ελληνικάς καλένδας» εκθέσεις Επιθεωρητών – Ελεγκτών και επώνυμες καταγγελίες πολιτών, τη στιγμή μάλιστα που απολύει εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Με τις εκδοθείσες προκηρύξεις (συνημμένο 3) που για ευνόητους λόγους αναρτήθηκαν μόνο στον πίνακα ανακοινώσεων του νοσοκομείου, η διοίκηση προχώρησε στην πρόσληψη ιατρικού και διοικητικού – παραϊατρικού προσωπικού και στην «αυτόματη» ανανέωση συμβάσεων (γραμματέως διοικητή, καθαρίστριας Περιφερειακών Ιατρείων, Οδοντίατρου) κατά παράβαση των οριζομένων στο άρθρο 6 του ν. 2527/1997 που ορίζει ότι «ανανέωση ή παράταση της σύμβασης μίσθωσης έργου απαγορεύεται και είναι αυτοδικαίως άκυρη», όπως αυτό αποδεικνύεται από τα πρακτικά συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου στις 4/2/12 και 11/9/12 καθώς και στις 30/1/0/12 (συνημμένο 4). Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση του νοσοκομείου, αρνούμενη επί 50ημέρου τη χορήγηση των πρακτικών των ΔΣ, μου κοινοποίησε τα εν λόγω πρακτικά με την παρέλευση δύο ημερών από το πέρας της εικοσαήμερης προθεσμίας της εισαγγελικής παραγγελίας (συνημμένο 5).
Σχετικά με τις προσλήψεις μη ιατρικού προσωπικού, ο νόμος 4057/2012 (άρθρο 9, παρ. 20α) του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αναφέρει ότι «για την κίνηση διαδικασιών πρόσληψης ή διορισμού μόνιμου προσωπικού, προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου καθώς και προσωπικού με θητεία, με σύμβαση ορισμένου χρόνου ή μίσθωσης έργου ή οποιασδήποτε άλλης μορφής στους φορείς της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 2190/1994 (Α’ 28) απαιτείται προηγούμενη έγκριση της ΠΥΣ 33/2006 (Α’ 280)». Ιδιαίτερη προσοχή αξίζει η παράγραφος 22 όπου ο νομοθέτης αναφέρει ότι οι τελευταίες διατάξεις «υπερισχύουν κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης». Όσον αφορά το ιατρικό προσωπικό που προσλαμβάνεται για να εκτελεί εφημερίες σε δημόσιο νοσοκομείο – γεγονός που αποτελεί πανελλαδική πρωτοτυπία – υπάρχουν δύο νόμοι που επιτρέπουν την είσοδο ιδιωτών ιατρών στο πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ΕΣΥ. Ο πρώτος νόμος 4025/2011, άρθρο 31, αφορά τους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ για εργασία μία φορά την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων. Δεν αφορά εφημερίες και δεν αναφέρεται σε ιατρούς άνευ ειδικότητας. Ο δεύτερος και πιο πρόσφατος νόμος 4058/2012, άρθρο 41, δίνει τη δυνατότητα σε νοσοκομεία νησιωτικών περιοχών να προσλαμβάνουν ιατρούς με δελτίο παροχής υπηρεσιών από ίδια έσοδα του νοσοκομείου, αλλά και πάλι δεν γίνεται αναφορά σε εφημερίες και ιατρούς άνευ ειδικότητας, ενώ προσδιορίζει και τις ειδικότητες που επιτρέπεται να συμμετάσχουν στη λειτουργία του νοσοκομείου. Ο Διοικητής του Γ.Ν. Χίου και ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, αντί προκήρυξης επικουρικών ιατρών για την παιδιατρική κλινική (υπενθυμίζω ότι στην τελευταία προκήρυξη επικουρικών ιατρών δεν ζητήθηκαν εγκαίρως θέσεις για το Γ.Ν. Χίου), υπογράφουν προγράμματα εφημεριών με ιδιώτη παιδίατρο σε θέση επιμελητή (εφημερία από το ιδιωτικό ιατρείο;) με την «κάλυψη» ανειδίκευτου ιδιώτη ιατρού που διαμένει εντός του νοσοκομείου (συνημμένο 6 και αποσπάσματα Δ.Σ.). Εύλογα αναρωτιέται κανείς τι δεν αποτελεί πια πειθαρχικό παράπτωμα και παρακαλώ την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου για άμεση παρέμβαση για το μείζον αυτό θέμα των εφημεριών.
Εκφράζω την θερμή παράκληση προς εσάς κ. Διοικητά για την οριστική παύση αυτής της παράνομης πρακτικής στο Γ.Ν. Χίου που έχει λάβει πια διαστάσεις «εθιμικού δικαίου», όπου πολίτες αυτού του τόπου πιο ίσοι από άλλους, με το πρόσχημα της κάλυψης «εκτάκτων και επειγουσών αναγκών», ανανεώνουν επί χρόνια τις συμβάσεις τους ή όπως είδατε στο πρακτικό της 31/7/2012 τις μετατρέπουν σε συμβάσεις «αορίστου χρόνου». Στην προηγούμενη καταγγελία μου είχατε ενδείξεις αυτές της πρακτικής, στην παρούσα σας παρέχω και τις αποδείξεις, όπως αυτές καταγράφονται στα πρακτικά του Δ.Σ.
Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή περαιτέρω πληροφορία».
Με εκτίμησηΓιώργος ΓιαννικόπουλοςΕπιμελητής Α’ ΠαθολογίαςΑναπληρωματικό μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Γ.Ν. ΧίουΜέλος Διοικητικού Συμβουλίου Ιατρικού Συλλόγου Χίου
Keywords
Τυχαία Θέματα