Σπάνιοι ελληνικοί θησαυροί που αγνοούνται και υποθέσεις που ξεχάστηκαν

«Πιθανότητα αυτή τη στιγμή θα έχουν περάσει τα σύνορα της χώρας και θα βρίσκονται στο εξωτερικό τα 65 πολύτιμα αρχαία αντικείμενα που εκλάπησαν το πρωί από το μουσείο στην Αρχαία Ολυμπία» δηλώνουν οι καλά γνωρίζοντες πως δρουν τα διεθνή κυκλώματα των αρχαιοκαπήλων....

Την ίδια στιγμή, πηγές της Ασφάλειας, κάνουν λόγο για κλοπή «κατά παραγγελία ξένων» καθώς οι δύο δράστες, αφού είχαν ήδη «σηκώσει» τα 65 βαρυσήμαντα αντικείμενα αναζητούσαν με μανία αλλά δύο, τα οποία δεν εκτίθονταν στο μουσείο.
Πρόκειται για το χρυσό στεφάνι και μια συλλογή γραμματοσήμων.
Όμως ο πίνακας του Πικάσο
που απήχθη από την Εθνική Πινακοθήκη τον περασμένο μήνα δείχνει να αποτελεί «έργο» της δράσης των διεθνών κυκλωμάτων αρχαιοκαπηλίας που δραστηριοποιούνται στη χώρας μας.
Αμύθητης αξίας αρχαιοελληνικοί θησαυροί, σπάνιες βυζαντινές εικόνες και κειμήλια που αποτελούν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς έχουν αρπαχθεί από τους φυσικούς τους χώρους, τα μουσεία, και φιγουράρουν σε παράνομες γκαλερί του εξωτερικού, αλλά και ιδιωτικές συλλογές ζάμπλουτών επιχειρηματιών που δεν διστάζουν να προσφέρουν υπέρογκα ποσά προκειμένου να αποκτήσουν ένα μοναδικό κομμάτι.
Η Ελλάδα αποτελεί σύμφωνα με τους ειδικούς πόλο έλξης για τους αρχαιοκάπηλους καθώς οι λάτρεις των βυζαντινών εικόνων και του αρχαιοελληνικού πολιτισμού θεωρούνται από τους πιο παθιασμένους συλλέκτες.

Σπάνια θρησκευτικά κειμήλια που αγνοούνται Στο κυνήγι των παράνομων κυκλωμάτων εκτός από το τμήμα Αρχαιοκαπηλίας της ΕΛΛΑΣ, συμμετέχουν Σκοτλαντ Γιάρντ και η Ιντερπολ. Η αγγλική αστυνομία μπήκε στο «παιχνίδι» όταν διαπιστώθηκε ότι πολλοί από τους κλεμμένους βυζαντινούς θησαυρούς μεταφέρονταν σε περίεργες γκαλερί της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ η διεθνής αστυνομική υπηρεσία της Interpol φιλοξενεί στη βάση δεδομένων της 35 πολύτιμες εικόνες του 16ου, του 17ου και του 18ου αιώνα, οι οποίες εκλάπησαν από τους ναούς και τις μονές όπου φυλάσσονταν. Μάλιστα, η Ιντερπολ σε συνεργασία με την Σκότλαντ Γιαρντ, ύστερα από εξονυχιστικές έρευνες κατάφερε να εντοπίσει σε γκαλερί του Λονδίνου έξι βυζαντινές εικόνες του 18ου αιώνα οι οποίες είχαν κλαπεί από μοναστήρια της Ηπείρου.
Το κυριότερο πλήγμα από τους ιερόσυλους το έχουν δεχθεί τα μοναστήρια και οι ιεροί ναοί της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Βορειοδυτικής Μακεδονίας όπου οι δράστες άρπαξαν θρησκευτικά κειμήλια πολύ μεγάλης ιστορικής και χρηματικής αξίας. Μόνο από τον ιστορικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου εκλάπησαν πριν από δύο χρόνια 64 σπανιότατες εικόνες, δύο από τις οποίες εντόπισαν οι αστυνομικές Αρχές στο Άμστερναμ, ενώ άλλη μια εικόνα εντοπίστηκε στο Λονδίνο.
Το γύρο του κόσμου έκανε τον Αύγουστο του 2006 η είδηση ότι ιερόσυλοι βεβήλωσαν την Μονή Ελώνας στο Λεωνίδιο Αρκαδίας και έκλεψαν την ιστορική εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας. Την εικόνα κατάφερε να εντοπίσει στην Λακωνία κλιμάκιο της Αστυνομίας όταν ο Ρουμάνος δράστης προσπάθησε να πουλήσει την εικόνα έναντι 1,2 εκ.ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα