Σκόπια: Η αντιπολίτευση ζητά πρόωρες εκλογές

Ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα, στα Σκόπια, η συνεδρίαση της διευρυμένης Κεντρικής Επιτροπής της αντιπολιτευόμενης «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, στην οποία, όπως ανέφεραν κομματικές πηγές, αποφασίστηκε το κόμμα αυτό να ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, παράλληλα με τις δημοτικές εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τον Μάρτιο....
Το SDSM, το οποίο είναι το κόμμα της
αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, αναμένεται να γνωστοποιήσει σήμερα τις προϋποθέσεις που θα θέσει προκειμένου να συμμετάσχει σε «διπλές» εκλογές.
Όπως ανέφεραν πηγές από το κόμμα του κ.Τσερβένκοφσκι, το SDSM θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετάσχει στις δημοτικές και στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα ζητήσει, τη συμμετοχή τουλάχιστον τριών υπηρεσιακών υπουργών (Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Οικονομικών) στη κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, ώστε να εξασφαλιστεί το «αδιάβλητο» των εκλογών.
Οι τρεις υπηρεσιακοί υπουργοί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα πρέπει να είναι πρόσωπα αποδεκτά από την αντιπολίτευση.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ζητήσει επιπλέον την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών, την ενσωμάτωση στην εκλογική νομοθεσία της χώρας των συστάσεων του ΟΑΣΕ και την τοποθέτηση νέου γενικού διευθυντή στην κρατική τηλεόραση της ΠΓΔΜ. Ακόμη, το κόμμα του κ.Τσερβένκοφσκι θα ζητήσει αυξημένη επιτήρηση των εκλογών από διεθνείς παρατηρητές.
Σε περίπτωση που η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι απορρίψει τις προϋποθέσεις αυτές, τότε, όπως σημειώσαν πηγές της αντιπολίτευσης, το SDSM δεν θα συμμετάσχει σε καμία προσεχή εκλογική αναμέτρηση.
Υπενθυμίζεται ότι μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν εντός και εκτός της Βουλής της ΠΓΔΜ, στις 24 Δεκεμβρίου του 2012, κατά τη θυελλώδη συνεδρίαση της ψήφισης του προϋπολογισμού, η αντιπολίτευση υπό τη «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι αποχώρησε από τη Βουλή και ξεκίνησε από την επόμενη ημέρα αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της ΠΓΔΜ, σπεύδοντας να τονίσει ότι θα συνεχίσει τον «ανένδοτο πολιτικό αγώνα» που κήρυξε μετά τα επεισόδια στη Βουλή, τα οποία χαρακτηρίστηκαν από την ίδια ως «βίαιη κατάλυση της δημοκρατίας».
Οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2011 και νικητής αναδείχθηκε ο κυβερνών συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, που εξέλεξε 56 βουλευτές έναντι 42 βουλευτών που εξέλεξε ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός υπό το SDSM του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.
Το VMRO-DPMNE, αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2011, σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού με το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο στις εκλογές εκείνες εξέλεξε 15 βουλευτές. Η Βουλή της ΠΓΔΜ αριθμεί 123 έδρες. Στις 24 Μαρτίου κατά πάσα πιθανότητα οι δημοτικές εκλογές
Στο μεταξύ, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες ότι οι δημοτικές εκλογές στη χώρα θα διεξαχθούν κανονικά, ασχέτως αν σε αυτές δεν συμμετάσχει η αντιπολίτευση υπό τη «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM).
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της μεγαλύτερης εφημερίδας της ΠΓΔΜ Ντνέβνικ (Dnevnik), ο πρόεδρος της Βουλής Τράικο Βελιάνοφσκι, θα προκηρύξει την Παρασκευή τις δημοτικές εκλογές. Κατά πάσα πιθανότητα οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, με επικρατέστερη ημερομηνία την Κυριακή 24 Μαρτίου, αναφέρει το δημοσίευμα.
Ακόμη, τα αλβανικά κόμματα στην ΠΓΔΜ έχουν αναφέρει ότι θα συμμετάσχουν στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου και μάλιστα έχουν γνωστοποιήσει ποιους υποψήφιους θα υποστηρίξουν σε ορισμένους δήμους, στους οποίους ο αλβανικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα