Σε Βραζιλία και Αργεντινή ο Τσίπρας για βοήθεια και συμμαχίες

Το Σάββατο αναχωρεί για τη Λατινική Αμερική η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα στη προσπάθεια εξωστρέφειας του κόμματος και διεθνοποίησης του ελληνικού προβλήματος....

Η αντιπροσωπεία, η οποία αναχωρεί αύριο για τη Βραζιλία και στη συνέχεια για την Αργεντινή, ανταποκρινόμενη σε πρόσκληση των αντίστοιχων κυβερνώντων κομμάτων - αποτελείται από τους Γιάννη Δραγασάκη, Νίκο Χουντή, Κώστα Ήσυχο,
Κώστα Αθανασίου και Ανδρέα Καρίτζη.
Από την Κουμουνδούρου τονίζουν ότι η επίσκεψη σε Βραζιλία και Αργεντινή αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενεργής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και στη διεύρυνση του πεδίου συνεργασιών της χώρας με χώρες με τις οποίες αυτές οι δυνατότητες είναι μεγάλες.

«Η επίσκεψη υλοποιεί την αταλάντευτη θέση του κόμματος ότι μόνον ως συνομιλητής της διεθνούς κοινότητας η Ελλάδα ενδυναμώνει πολιτικά τόσο τη συμμετοχή της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και τη γεωπολιτική αξία της« τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ασκεί, ακόμη, κριτική στην κυβέρνηση σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να είναι συμμέτοχος και συνδιαμορφωτής των εξελίξεων και όχι παθητικός αποδέκτης και πρόθυμος εντολοδόχος, όπως την έχει υποβαθμίσει διεθνώς η συγκυβέρνηση Σαμαρά, ως 'yes-man' της κας Μέρκελ και άφωνο παρατηρητή στο διεθνές γίγνεσθαι. Η δική μας ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, δείγμα γραφής της οποίας αποτελεί η επίσημη επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βραζιλία και την Αργεντινή, σε συνέχεια σειράς επισκέψεων σε ευρωπαϊκές χώρες, είναι η εναλλακτική απάντηση στη μονομέρεια και την υποταγή της συγκυβέρνησης Σαμαρά στη στρατηγική Μέρκελ για την Ευρώπη».
Στόχος της επίσκεψης σε Βραζιλία και Αργεντινή είναι και η εμπειρία που απέκτησαν οι δύο χώρες από την οικονομική κρίση που αντιμετώπισαν την προηγούμενη δεκαετία και οι τρόποι με τους οποίους κατάφεραν να ορθοποδήσουν και να οδηγηθούν στην ανάπτυξη.

Δεδομένων των παραπάνω, στο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν την εμπειρία των δύο χωρών «πολύτιμη για την πολυδιάστατη και αδογμάτιστη αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», αναφέρουν δε ότι στις συνομιλίες που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας
Οι ίδιες πηγές της Κουμουνδούρου υπογραμμίζουν «το σημαντικό θεσμικό ρόλο» των δύο χωρών στο παγκόσμιο σύστημα. Ειδικότερα, για τη Βραζιλία, τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι είναι δυναμικό μέλος της πολιτικής οργάνωσης των παγκόσμιων αναδυόμενων οικονομιών (BRICS) ότι έχει ενεργό ρόλο στο ΔΝΤ, «στο οποίο έχει διατυπώσει ενστάσεις για τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης της χώρας μας».
Keywords
Τυχαία Θέματα