Ρύθμιση για τη δήμευση λογαριασμών

Ανάσα στο Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δώσει η νομοθετική ρύθμιση που προωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, καθώς και με τη βούλα του Νόμου θα μπορεί το οικονομικό επιτελείο να δημεύει και να ρευστοποιεί τραπεζικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων ή υπόπτων σε μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς, μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου....

ρύθμιση στο ήδη κατατεθέν νομοσχέδιο για τον Κώδικα περί ναρκωτικών και άλλων διατάξεων, προβλέπεται για πρώτη φορά η «σύσταση ενεχύρου» για λογαριασμούς κατηγορουμένων ή υπόπτων για σοβαρά αδικήματα
που έχουν ήδη δεσμευτεί και οι οποίοι θα μπορούν στο εξής να ρευστοποιούνται υπέρ του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ.
Με την κίνηση αυτή, υπολογίζεται ότι θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία πολλά εκατομμύρια ευρώ τα οποία σήμερα έχουν «μπλοκάρει» οι Αρχές στους τραπεζικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων ή υπόπτων για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες, ξέπλυματος μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου.
Παράλληλα, όμως, δίνεται η δυνατότητα στους ίδιους τους κατηγορουμένους σε περίπτωση που συναινέσουν στη ρευστοποίηση των λογαριασμών τους, να τύχουν των ευεργετημάτων που παρέχει ο νόμος.
Αυτό άλλωστε, ίσως αποτελέσει το «δέλεαρ» για εκείνους που νοιώθουν ότι σφίγγει γύρω τους ο κλοιός της Δικαιοσύνης, να αποδείξουν εμπράκτως τη …μεταμέλειά τους, επιστρέφοντας στο κράτος όσα κατηγορούνται ότι καταχράστηκαν απ’ αυτό.
Την ίδια ώρα, η πολιτεία θα μπορεί να ικανοποιεί αφενός τις ανάγκες της για δημόσιο χρήμα αλλά και αφετέρου το κοινό περί Δικαίου αίσθημα και το αίτημα των πολιτών να «επιστραφούν τα κλεμμένα».
Η διάταξη αυτή θα ισχύσει και για εκκρεμείς υποθέσεις που απασχολούν τη δικαιοσύνη τον τελευταίο καιρό, ενώ φτάνει και στους συγγενείς πρώτου βαθμού των κατηγορουμένων. Μπορεί δηλαδή να εφαρμοστεί π.χ. στις υποθέσεις Τσοχατζόπουλου, Λαυρεντιάδη, Energa, στην υπεξαίρεση υπαλλήλων από το ΙΚΑ κλπ, όπου φέρονται να έχουν δεσμευθεί σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Η σύσταση ενεχύρου θα είναι δυνατή στο στάδιο της ανάκρισης με διάταξη του δικαστικού λειτουργού ή με την έκδοση βουλεύματος ή με ειδική έκθεση ελέγχου φορολογικής αρχής, μέχρι του ποσού της φερόμενης απαίτησης ή ζημίας ή αξίωσης του ελληνικού δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ. Από τη στιγμή δηλαδή που θα στοιχειοθετηθεί η κατηγορία ή θα κληθεί ως ύποπτος κάποιος και θα έχει υπολογιστεί η ζημία του δημοσίου, τότε άμεσα θα ρευστοποιούνται οι ήδη δεσμευμένοι λογαριασμοί του και τα χρήματα θα πηγαίνουν στα κρατικά ταμεία.
Σε περίπτωση δε αθώωσης του κατηγορουμένου θα επιστρέφονται.

zougla.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα