Ριζικές οι προτάσεις συγχωνεύσεων και καταργήσεων στον χώρο του Πολιτισμού

Πλήρης αλλαγή δρομολογείται στο άνυδρο τοπίο του Πολιτισμού με τις προτάσεις του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που δημιουργεί ουσιαστικά 5 διογκωμένους ενιαίους φορείς: ορχηστρών, ιστορίας λαογραφίας, μουσείων τέχνης Θεσσαλονίκης, οπτικοακουστικών, σχολής Τεχνών....

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Καθημερινής», οι εισηγήσεις αυτές σε πρώτη φάση αναμένεται να προκαλέσουν διαφόρων ειδών δυσλειτουργίες, καθώς μεταξύ άλλων προτείνεται η συγχώνευση:

-
του Εθνικού Θεάτρου με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και η απορρόφηση του Θεατρικού Μουσείου
- της Εθνικής Πινακοθήκης με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
- της Εθνικής Βιβλιοθήκης με ομπρέλα πανελλήνιου φορέα 45 δημόσιων βιβλιοθηκών (λίγο πριν την είσοδο της Βιβλιοθήκης στο Πολιτιστικό Κέντρο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος).

Επιπλέον, προτείνεται η κατάργηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, με τις αρμοδιότητές του να εκχωρούνται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης. Το περίφημο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου μεταφέρεται σε έναν ενιαίο φορέα οπτικοακουστικών μέσων μαζί με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Επιπλέον, 15 ιστορικά λαογραφικά μουσεία μεταφέρονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε μια στιγμή που αρκετοί δήμοι δοκιμάζονται και δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα ανελαστικά τους έξοδα. Ταυτόχρονα, η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας (ΕΑΧΑ) υπάγεται στην ΥΣΜΑ (Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης).

Αυτό αποτελεί μόνο μέρος των προτάσεων που συμπεριλαμβάνονται στο σχετικό έγγραφο που έφτασε στο Υπουργείο Πολιτισμού στις 7 Ιανουαρίου, όπως αναφέρει το σημερινό δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας. Οι αντιδράσεις αναμένονται έντονες
Keywords
Τυχαία Θέματα