Ραχόι σαν άλλος αυτοκράτορας: Αν χτυπάτε εμένα, χτυπάτε και την Ισπανία

Ενώπιον της Βουλής σε μια ειδική συνεδρίαση βρέθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι προκειμένου να δώσει εξηγήσεις και απαντήσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης για το σκάνδαλο διαφθοράς με τα μαύρα κομματικά ταμεία του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, που απειλεί το πολιτικό του μέλλον...

Ο Ισπανός πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση που «ενθαρρύνει ψέματα και φαλκιδεύσεις, αναγνώρισε ωστόσο ότι έκανε «λάθος που εμπιστεύτηκε» τον πρώην ταμία του κόμματος (και νυν υπόδικο).
«Εξαπατήθηκα
δείχνοντας εμπιστοσύνη σε κάποιον που δεν την άξιζε», είπε ενώπιον των βουλευτών, επικαλούμενος το όνομα αυτού που φέρεται να διοχέτευε χρήματα από τα «μαύρα ταμεία» σε ηγετικά στελέχη του κόμματος και στον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Υποστήριξε παράλληλα ότι οι αιτιάσεις αυτές «χτυπούν» ουσιαστικά την Ισπανία και την ευαίσθητη πορεία της προς την οικονομική ανάπτυξη.
Ο ίδιος πάντως απέκλεισε την περίπτωση να παραιτηθεί δηλώνοντας ότι η «υπόθεση Μπάρθενας» δεν τον εμπόδισε, ούτε θα τον εμποδίσει να κυβερνήσει.
«Τίποτε σε σχέση με το θέμα αυτό δεν με εμπόδισε ούτε θα με εμποδίσει να κυβερνήσω. Τίποτε από αυτά δεν αγγίζει, περιορίζει ή επηρεάζει το πρόγραμμα της κυβέρνησης» τόνισε.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ισπανικής αντιπολίτευσης Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα ζήτησε σήμερα εκ νέου την παραίτηση του ισπανού πρωθυπουργού αμέσως μετά τις δηλώσεις του Μαριάνο Ραχόι ενώπιον των βουλευτών.
«Κύριε Ραχόι, δεν είπατε την αλήθεια στους Ισπανούς. Βλάπτετε τη χώρα. Για το λόγο αυτό, σήμερα σας ζητώ να παραιτηθείτε. Σας ζητώ μια κίνηση αλληλεγγύης απέναντι σε μια χώρα που δεν μπορεί να υποφέρει έχοντας στην ηγεσία της έναν αρχηγό της κυβέρνησης όπως εσείς», δήλωσε ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος απαντώντας στον Ισπανό πρωθυπουργό.
«Δεν είπατε την αλήθεια, όταν λέγατε ότι όλα ήταν ψεύδη, γιατί η ύπαρξη του ‘μυστικού ταμείου’ (του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος) έχει αποδειχθεί», δήλωσε ο Ρουμπαλκάμπα εξηγώντας πως επί μήνες ο Ραχόι υποστήριζε τον πρώην ταμία Λουίς Μπάρθενας πριν τον εγκαταλείψει σήμερα κατά την παρέμβασή του στο κοινοβούλιο.
Κατά τον ίδιο, το Λαϊκό Κόμμα «μεγάλωσε, έζησε και κέρδισε τις εκλογές μέσω ενός συστήματος παράνομης χρηματοδότησης επί τουλάχιστον 20 χρόνια».
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα "δεν παραιτείται από την επιλογή της πρότασης μομφής", πρόσθεσε ο Ρουμπαλκάμπα.
Παράλληλα ο Κάγιο Λάρα, ο επικεφαλής του μικρού οικολογικού κομμουνιστικού κόμματος Ενωμένη Αριστερά που απέσπασε 11 έδρες στο σύνολο των 350 στις εκλογές του 2011, δήλωσε ότι ο Ραχόι δεν είναι "σήμερα αξιόπιστος" και δεν προσφέρει "εγγύηση σταθερότητας". "Αναλάβετε τις ευθύνες σας, κάντε το σας παρακαλώ για την Ισπανία, παραιτηθείτε και προκηρύξτε εκλογές", τόνισε.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε σήμερα ενώπιον των Ισπανών βουλευτών ότι «ούτε θα παραιτηθεί, ούτε θα προκηρύξει εκλογές», παρά τα σχετικά αιτήματα από την αντιπολίτευση.
«Ορισμένοι ηγέτες ζήτησαν την παραίτησή μου. Τους απαντάω ''όχι''», δήλωσε μετά τις σφοδρές επικρίσεις που δέχθηκε από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.
«Δεν θα δηλώσω ένοχος, επειδή δεν είμαι. Ούτε θα παραιτηθώ, ούτε θα προκηρύξω εκλογές», σημείωσε, απαντώντας στις επικρίσεις αυτές της αντιπολίτευσης, οι οποίες ακολούθησαν των εξηγήσεων που έδωσε για την «υπόθεση Μπάρθενας», η οποία πήρε το όνομά της από αυτό του πρώην ταμία του Λαϊκού Κόμματος (PP), ο οποίος βρίσκεται υπό προσωρινή κράτηση.
«Δεν έχω κανένα τεκμήριο κανενός είδους που να επιτρέπει να θεωρήσουμε ότι το κόμμα μου χρηματοδοτήθηκε παράνομα», σημείωσε ο Ραχόι. «Δεν είμαι η προσωποποίηση της αρετής, αλλά είμαι ένας δίκαιος και έντιμος άνθρωπος», πρόσθεσε.
Keywords
Τυχαία Θέματα