ΠΤΩΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ 9 ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ…

Ρεπορτάζ : Κων/νος Ζούλας
(από την Καθημερινή)
Πτώση της Ν.Δ., αλλά και του ΠΑΣΟΚ, με ορατό πλέον τον κίνδυνο τα δύο κόμματα να μην κατορθώσουν -ακόμη και από κοινού- να συγκεντρώσουν στη Βουλή τις 151 έδρες της πλειοψηφίας, δείχνει το νέο βαρόμετρο της Public Issue. Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής η Ν.Δ. υποχωρεί στο 19% (από 22,5% προ δεκαπενθημέρου), το
ΠΑΣΟΚ στο 14,5% (από 15,5%) και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 13% (από 12,5%), η Δημοκρατική Αριστερά με 12% (από 12%), το ΚΚΕ με 11% (από 12%)... ενώ εντυπωσιακή είναι η άνοδος του νεοσύστατου κόμματος του κ. Π. Καμμένου, το ποσοστό του οποίου επίσης εκτιμάται στο 11% (από 8,5%). Στη Βουλή, επίσης, φαίνεται να εξασφαλίζουν τη συμμετοχή τους η Χρυσή Αυγή με 5% (από 5%), ο ΛΑΟΣ με 3% (από 2%), οι Οικολόγοι με 3% (από 3%), ενώ στα αξιοσημείωτα ευρήματα είναι ότι η Δράση του Στ. Μάνου εμφανίζεται για πρώτη φορά στο 2%, όσο δηλαδή ακριβώς συγκεντρώνει και το κόμμα της κ. Ντόρας Μπακογιάννη. Στο δε 3,5% των λοιπών κομμάτων «συναθροίζονται» πολλοί γνωστοί σχηματισμοί, μεταξύ των οποίων το Αρμα Πολιτών, η Κοινωνική Συμφωνία, η Δημιουργία Ξανά.
Οπως προαναφέρθηκε, στην περίπτωση που τα ποσοστά αυτά της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ επαληθευθούν στις 6 Μαΐου, τα δύο κόμματα δεν θα κατορθώσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Και τούτο διότι, λόγω και του αυξημένου ποσοστού των κομμάτων που δεν εξασφαλίζουν την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο (8,5%), ο πήχυς της αυτοδυναμίας θα προσδιοριζόταν στο 37%, τη στιγμή που Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ αθροιστικώς φαίνεται να περιορίζονται στο 33,5%. Γεγονός άκρως ανησυχητικό για τα δύο μεγάλα κόμματα, αν αναλογιστεί κανείς ότι κανένα άλλο από τα εννιά(!) που εισέρχονται στη Βουλή δεν φαίνεται πρόθυμο να στηρίξει την πολιτική επί της οποίας έχει δεσμευθεί η χώρα με την πρόσφατη δανειακή σύμβαση.
Είναι επίσης εντυπωσιακό ότι εννέα στους δέκα πολίτες (89%) έχουν πλέον διαμορφώσει την πεποίθηση ότι στις εκλογές της 6ης Μαΐου δεν θα προκύψει αυτοδυναμία. Η πρωτόγνωρη δοκιμασία του δικομματισμού εξηγεί και τις απαντήσεις που δόθηκαν στην ερώτηση που διερευνά τη μορφή της διακυβέρνησης. «Μια κυβέρνηση συνεργασίας των κομμάτων της Αριστεράς» προηγείται μακράν στις απαντήσεις των ερωτηθέντων και ακολουθεί η λύση της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ., στην οποία βέβαια θα πρέπει να προστεθούν δυνητικά και οι απαντήσεις όσων «πράσινων» και «γαλάζιων» ψηφοφόρων θα επιθυμούσαν αυτοδύναμες κυβερνήσεις των κομμάτων τους.
Ακριβώς το ίδιο «φαινόμενο» εξηγεί και κάτι ακόμη πρωτοφανές. Στη γνωστή ερώτηση του καταλληλότερου πρωθυπουργού, ο κ. Ευ. Βενιζέλος φαίνεται να αποκτά ένα οριακό προβάδισμα έναντι του κ. Σαμαρά με 18% έναντι 15%, αλλά εξίσου κατάλληλος με τον αρχηγό της Ν.Δ. εμφανίζεται (επίσης με 15%) και ο κ. Αλέξης Τσίπρας.
Keywords
Τυχαία Θέματα