Προσοχή στα μαϊμού γραφεία εύρεσης εργασίας

Την ώρα που η ανεργία σαρώνει τη χώρα και χιλιάδες άνθρωποι ψάχνουν απεγνωσμένα για ένα μεροκάματο, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οργανωμένα κυκλώματα απατεώνων εκμεταλλεύονται το δράμα τους με σκοπό το κέρδος...
Σύμφωνα με καταγγελίες που φτάνουν καθημερινά στο υπουργείο Εργασίας εκατοντάδες άνεργοι πέφτουν θύματα «μαιμού» γραφείων εύρεσης εργασίας που εξαπατούν απελπισμένους πολίτες αποσπώντας τους χρηματικά ποσά που ξεκινούν από 100 και φτάνουν ακόμα και τα 500 ευρώ υποσχόμενοι να τους βρουν μια θέση εργασίας κυρίως στο
εξωτερικό.
Το φαινόμενο έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις αφού τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη «αναρτώνται καθημερινά στο διαδίκτυο ή δημοσιεύονται σε εφημερίδες αγγελίες που προσφέρουν δουλειά στην Γερμανία, στην Ολλανδία ή και στην Αυστραλία» λέει στο protothema.gr o Αθανάσιος Κοτταράς, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Γραφείων Συμβούλων Εργασίας.

Τα «γραφεία» δημοσιεύουν αγγελίες με τις οποίες ζητούνται, για παράδειγμα, μάγειρες για εστιατόρια στη Γερμανία, ξενοδοχοϋπάλληλοι στην Αγγλία ή μπέιμπι σίτερ στην Ελλάδα. Οι ενδιαφερόμενοι καλούν το κινητό τηλέφωνο που συνοδεύει την αγγελία και στη συνέχεια καλούνται στο γραφείο, όπου τους εμφανίζουν τις υποτιθέμενες διαθέσιμες θέσεις εργασίας.
Οι υπεύθυνοι των γραφείων ζητούν στοιχεία από τους άνεργους και προκαταβολή, η οποία για εργασία στο εξωτερικό φθάνει και τα 500 ευρώ ενώ για το εσωτερικό είναι 100 ευρώ, ώστε να ετοιμάσουν τα απαραίτητα έγγραφα και να προχωρήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες.
Οι ενδιαφερόμενοι που επισκέπτονται τα γραφεία «θα πρέπει απαραιτήτως να ζητούν τα πιστοποιητικά νομιμότητας του γραφείου» προειδοποιεί ο κ. Κοτταράς «και φυσικά να μην δίνουν καμία προκαταβολή» μιας και οι ιδιοκτήτες των νόμιμων γραφείων, που λειτουργούν σύμφωνα με τον νόμο, αμείβονται από τον εργοδότη και όχι από τον άνεργο που ψάχνει δουλειά.

Οι επιτήδειοι συγκεντρώνουν μεγάλα ποσά και έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα εξαφανίζονται από την έδρα τους και στήνουν μια «νέα επιχείρηση» σε άλλη πόλη ή σε άλλη περιοχή. Οι «επιχειρήσεις» στήνονται συνήθως σε ενοικιασμένα διαμερίσματα, χωρίς να πληρούν τις προδιαγραφές του νόμου και κάποιες φορές ακόμη και με πλαστά στοιχεία.
Το τελευταίο διάστημα πολλές από τις καταγγελίες ανέργων που έπεσαν θύματα της απάτης έχουν προσφύγει και στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα «μαϊμού» γραφεία κρύβονται πίσω από μια σελίδα του ίντερνετ.
Keywords
Τυχαία Θέματα