Προς τη λύση του οδεύει το πρόβλημα των αδειοδοτήσεων των θεατρικών χώρων

Προς τη λύση του φαίνεται πως οδεύει, μετά τη σημερινή σύσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης με πρωτοβουλία του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνου Παναγιωτόπουλου, το πρόβλημα των αδειοδοτήσεων των θεατρικών χώρων....

Τον συντονισμό όλων των προσπαθειών πρότεινε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ώστε το σχέδιο νόμου να κατατεθεί στη Βουλή έως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Δεσμεύτηκε, δε, αμέσως μετά την ψήφισή του να συγκροτήσει, όπως έχει ήδη
προβλεφθεί, νέα επιτροπή από ειδικούς και καταξιωμένα μέλη της θεατρικής κοινότητας, η οποία θα προετοιμάσει νέο νόμο με την κωδικοποίηση των διατάξεων που εν τω μεταξύ θα ισχύουν.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο συναρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Σωτήρης Γεωργακόπουλος, και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες, καθώς και οι εκπρόσωποι των σωματείων των θεατρικών χώρων.
Οι περισσότεροι συναρμόδιοι φορείς είχαν συμμετάσχει με εκπροσώπους τους στην κατάρτιση της πρότασης νομοθετικού πλαισίου που έγινε με πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων και η οποία εγγυάται την πρόοδο σε σχέση με την παρωχημένη νομοθεσία, η πρώτη μορφή της οποίας χρονολογείται από το 1936.
Στη σχετική συζήτηση ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι οι καλλιτέχνες είναι πάντα υπό τη σκέπη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αλλά σε θέματα τεχνικού ελέγχου προκρίνεται η γνώση των ειδικών. Ο κ. Μιχελάκης υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να γίνει καμία παραχώρηση στον τομέα της ασφάλειας, κάτι που εγγυήθηκε ο κ. Γεωργακόπουλος. Ο κ. Καλαφάτης υποσχέθηκε ότι θα κάνει το συντομότερο δυνατό, μαζί με τους συνεργάτες του, τις απαραίτητες παρατηρήσεις σε θέματα στατικότητας, χρήσης γης και άλλης πολεοδομικής φύσης. Ο κ. Καμίνης, με τη σειρά του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το το ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι συνεργάστηκαν και έκαναν μαζί ένα αποφασιστικό βήμα για ένα θέμα. που αφορά το κοινωνικό σύνολο.
Εξίσου θετικά μίλησαν για τον νέο νόμο η εκπρόσωπος της Ένωσης Μη Κερδοσκοπικών Θιάσων, Αννίτα Δεκαβάλλα, και εκ μέρους της Ένωσης Χώρων Πολιτισμού Αθήνας, η Αντιγόνη Γύρα, τονίζοντας ότι «εξασφαλίζει τους σωστούς χώρους που όλοι, καλλιτέχνες και κοινό, χρειάζονται».
«Σε μια εποχή που η καλλιτεχνική πράξη διευρύνεται με νέους τρόπους σε νέους χώρους, η πολιτεία οφείλει να την υποστηρίξει, αλλά και να εκσυγχρονίσει το σχετικό νομικό πλαίσιο προστατεύοντας την ασφάλεια τού κοινού και των ίδιων των καλλιτεχνών» δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, και ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες, οι οποίοι, όπως τόνισε, ανταποκρίθηκαν και συνέβαλαν καθοριστικά στη λύση ενός «νομοθετικού γόρδιου δεσμού».
«Σύντομα ο νέος νόμος θα είναι πραγματικότητα. Και θα είναι μια εγγύηση ότι ο πολιτισμός θα αφορά όχι μόνο ό,τι συντελείται πάνω στη σκηνή, αλλά και γύρω από αυτή» κατέληξε ο υπουργός.
Keywords
Τυχαία Θέματα