ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΚΑΛΟΠ ΣΤΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ…

Ρεπορτάζ : Παναγιώτης Τσούτσιας
(από το Έθνος)
Σπαζοκεφαλιά αποτελούν τα νέα γκάλοπ για τα επιτελεία των κομμάτων, στην αφετηρία της πιο κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης μετά τη μεταπολίτευση, καθώς νέα δεδομένα φέρνει η εκλογή του Ευ. Βενιζέλου ανακόπτοντας την εικόνα κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ.
Ταυτόχρονα ο πολυκερματισμός στον χώρο της Κεντροδεξιάς καταδεικνύει ότι η πολυπόθητη αυτοδυναμία για τη ΝΔ είναι ένα πολιτικό στοίχημα που δύσκολα θα γίνει πραγματικότητα. Σύμφωνα με τα ευρήματα... δύο δημοσκοπήσεων -Marc και Κάππα Research για το «Εθνος της Κυριακής» και το «Βήμα» αντίστοιχα- διαπιστώνονται τα εξής:
Πρώτον, ότι εάν είχαμε την Κυριακή εκλογές, η νέα Βουλή θα ήταν οκτακομματική και κάτω από το όριο εισόδου θα ήταν Οικολόγοι-Πράσινοι, Δημοκρατική Συμμαχία, Κοινωνική Συμφωνία και Αρμα Πολιτών. Αυξομειώσεις καταγράφονται στη δύναμη των κομμάτων, καθώς η ΝΔ, παρότι είναι πρώτο κόμμα, δεν δείχνει ότι καταγράφει ρεύμα νικητή στους ψηφοφόρους. Αντίθετα, η εκλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου στην ηγεσία του Κινήματος καταδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ ανακάμπτει σταδιακά, καθώς έχει ανακοπεί η κατάρρευσή του.
Δεύτερον, ο πολυκερματισμός στον χώρο της Κεντροδεξιάς δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη Νέα Δημοκρατία, καθώς το νέο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων έχει καταφέρει να εισχωρήσει στον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι ενδεικτικό ότι και στις δύο δημοσκοπήσεις το κόμμα του κ. Καμμένου ξεκινά από το 7% και φτάνει σχεδόν στο 10%. Σημαντικές διαρροές συνεχίζει να έχει το ΠΑΣΟΚ προς τη Δημοκρατική Αριστερά παρά την ανάκαμψή του.

Τρίτον, σε ό,τι αφορά την καταλληλότητα για πρωθυπουργός για πρώτο φορά στο δίπολο «Αντ. Σαμαράς - Ευ. Βενιζέλος» η Νέα Δημοκρατία χάνει το πλεονέκτημα που είχε μέχρι τώρα.

Το «Εθνος της Κυριακής» με το γκάλοπ της Marc
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc, ο Αντ. Σαμαράς λαμβάνει 28,5%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος 28,3% και η επιλογή «κανένας» λαμβάνει 41,8%, ενώ αντίστοιχα στην Κάππα Research ο Αντ. Σαμαράς 21,7%, ο Ευ. Βενιζέλος 22,9 % και κανένας από τους δύο 52,5%.
Τέταρτον, αλλαγές καταγράφονται και στην επιρροή των δυνάμεων που ανήκουν στον χώρο της Αριστεράς. Από τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων φαίνεται ότι μειώνονται τα εντυπωσιακά ποσοστά που κατέγραφε μέχρι σήμερα η Δημοκρατική Αριστερά, στα ίδια σχεδόν εκλογικά ποσοστά κινείται το ΚΚΕ, ενώ μείωση των δυνάμεών του καταγράφει και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πέμπτον, η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων φαίνεται πως σε μεγάλο βαθμό έχει πειστεί ότι δεν υπάρχει αυτοδυναμία και πως η επόμενη κυβέρνηση θα είναι συνεργασία ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας.
Στο ερώτημα τι κυβέρνηση θα προκύψει μετά τις εκλογές -στη Marc- το 52,8% απαντά κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, ενώ σύμφωνα με την Κάππα Research και στο ερώτημα τι θεωρείται προτιμότερο, το 59,4% απαντά κυβέρνηση συνεργασίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα