Πολιτικό «μασάζ» μέχρι την τελευταία στιγμή…



Αλλεπάλληλες συσκέψεις, συναντήσεις υπουργών με «γαλάζια και πράσινα» στελέχη και εξάντληση των περιθωρίων που υπάρχουν στο πολυνομοσχέδιο είναι η στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις που υπάρχουν στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ Το «πολιτικό μασάζ» στους διαφωνούντες βουλευτές... των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση θα συνεχιστεί μέχρι και την Τετάρτη ημέρα κατά την οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία το πολυνομοσχέδιο. Στα δύο κομματικά επιτελεία επικρατεί έντονος προβληματισμός καθώς η μείωση του δημοσίου αποτελεί προαπαιτούμενο για την δόση. Ήδη η Α. Μέρκελ – λίγες ημέρες πριν την άφιξη Σόιμπλε - έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση για το θέμα των απολύσεων. Παράλληλα η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσαν αντίθετοι για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Συσκέψεις σε Μαξίμου και Συγγρού
Αλλεπάλληλες συσκέψεις έχει ο πρωθυπουργός με υπουργούς με στόχο να χαράξουν την στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση κατά την συζήτηση και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στην ολομέλεια. Παράλληλα ο Α. Σαμαράς είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον Ευ. Βενιζέλο με τον οποίο συζητά όλες τις εξελίξεις αλλά και το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό των κομμάτων τους.
Περίπου δύο ώρες κράτησε η χθεσινοβραδινή συνάντηση του Α. Σαμαρά με τους Γ. Στουρνάρα, Κ. Χατζηδάκη, Γ. Μιχελάκη, Κ. Μητσοτάκη, Δ. Σταμάτη και Σ. Κεδίκογλου. «Συζητήσαμε κυρίως το πολυνομοσχέδιο. Γιατί, όπως ξέρετε, πέρα από τα ευρύτερα θέματα μεταρρυθμίσεων έχει και προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση» δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών.
Την Δευτέρα το πρωί στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη μεταξύ των υπουργών Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών και του υφυπουργού οικονομικών με βουλευτές, δημάρχους και στελέχη της ΝΔ.
Παρόμοιες συσκέψεις γίνονται και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Στόχος των συσκέψεων είναι να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες των διαρροών καθώς η κοινοβουλευτική δύναμη της συγκυβέρνησης είναι μόλις 155 βουλευτές.
Έντονο παρασκήνιο στο ΠΑΣΟΚ
Μεγαλύτερη είναι η ανησυχία που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ για την στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές του κόμματος. Πληροφορίες λένε στελέχη του κόμματος που γνωρίζουν πολύ καλά την τοπική αυτοδιοίκηση ότι βρίσκονται πίσω από τις αντιδράσεις ορισμένων δημάρχων. Στην Χ. Τρικούπη φωτογραφίζουν τον Π. Κουκουλόπουλο, αλλά και τον πρώην υπουργό Γ. Ραγκούση ο οποίος φέρεται να διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Γ. Ντόλιο και της Θ. Τζάκρη οι αντιδρούν στο πολυνομοσχέδιο.
Θέμα κομματικής πειθαρχίας δεν έχει τεθεί επισήμως, ωστόσο θεωρείται βέβαιο πως την περίπτωση που καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο θα τεθούν αυτομάτως εκτός κοινοβουλευτικών ομάδων.
Keywords
Τυχαία Θέματα