ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ…

Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Τις μηχανές στο φουλ θα χρειασθεί να βάλει από αύριο η κυβέρνηση, εφόσον η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup οδηγήσει σε θετικό αποτέλεσμα, προκειμένου να προλάβει τις προθεσμίες για το κούρεμα των ομολόγων και να εισπράξει την πρώτη δόση πριν από τις 20 Μαρτίου, οπότε λήγει το ομόλογο των 14,5 δισ. ευρώ. Πάντως, μέχρι χθες το βράδυ, συνεχίζονταν από γερμανικής πλευράς οι πιέσεις για ακόμα βαθύτερο κούρεμα
των ελληνικών ομολόγων - πράγμα που καθιστούσε αβέβαιη κάθε εκτίμηση για την τελική συμφωνία. Το... χρονοδιάγραμμα που έχουν καταρτίσει τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, με δεδομένη μια θετική σημερινή απόφαση στο Eurogroup, προβλέπει τα εξής: Σήμερα Ή αύριο κατατίθεται στη Βουλή το εφαρμοστικό νομοσχέδιο του Μνημονίου, που θα περιέχει όλες τις «προαπαιτούμενες» διατάξεις προκειμένου να εισπραχθεί η δόση. Οι κυριότερες από τις δράσεις αυτές αφορούν τη μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων και τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, με τον οποίο περικόπτονται δαπάνες 3 δισ. ευρώ από φάρμακα, δημόσιες επενδύσεις, άμυνα, συντάξεις, επιχορηγήσεις κτλ. Σε χωριστό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί αργότερα από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, θα περιληφθούν μόνο οι διατάξεις του υπουργείου Υγείας για τον τρόπο με τον οποίο θα εξοικονομηθούν οι δαπάνες των φαρμάκων (ηλεκτρονική συνταγογράφηση, γενόσημα φάρμακα, περιθώρια κέρδους φαρμακείων κτλ.).

Την Τετάρτη κατά πάσα πιθανότητα δημοσιοποιείται η πρόσκληση προς τους ιδιώτες επενδυτές για την ανταλλαγή των ομολόγων τους με νέα κουρεμένα. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν προθεσμία να ανταποκριθούν ως τις 8 Μαρτίου.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να νομοθετηθούν και οι «ρήτρες συλλογικής δράσης», με τις οποίες θα υποχρεωθούν όλοι οι ομολογιούχοι να συμμετάσχουν στο κούρεμα εφόσον συμπληρωθεί ένα ποσοστό εθελοντικής συμμετοχής.

Στο διάστημα 8-11 Μαρτίου θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων των ιδιωτών συνολικού ύψους 200 δισ. ευρώ. Το κούρεμα θα απαλλάξει την Ελλάδα από χρέος 100 δισ. ευρώ περίπου, ενώ για τα υπόλοιπα οι ομολογιούχοι θα λάβουν 30ετή ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου σε ποσοστό 35%-40% και διετή ομόλογα του EFSF σε ποσοστό 10%-15%. Οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν σήμερα στο Eurogroup. Πάντως, οι απώλειες για τους ιδιώτες σε όρους καθαρής παρούσας αξίας θα είναι της τάξεως του 70%.
Keywords
Τυχαία Θέματα