Πάπας Φραγκίσκος: Μην δουλεύετε τα Σάββατα!



«Πάπας Φραγκίσκος: Η ζωή του μέσα από τα δικά του λόγια» είναι ο τίτλος ενός νέου βιβλίου, που πρόκειται να κυκλοφορήσει την προσεχή Τρίτη. Σε αυτό, περιλαμβάνονται οι διάλογοι που είχε ο νέος ποντίφικας πριν από την εκλογή του στον παπικό θρόνο, το 2010, με δύο Αργεντινούς δημοσιογράφους....

Τότε, ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν γνωστός απλά ως ο καρδινάλιος Χόρχε Μπεργκόλιο. Σήμερα όμως, με την ιδιότητα, πια, του προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, οι παλαιότερες δηλώσεις του αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα του, τις οποίες οι πιστοί θέλουν να
μάθουν, για να γνωρίσουν έναν άνθρωπο που, πριν από την εκλογή του, ήταν ελάχιστα γνωστός -δεν ήταν μάλιστα ούτε το ένα από τα δέκα επικρατέστερα ονόματα για τη διαδοχή του Πάπα Βενέδικτου του 16ου.
Αναζητώντας κανείς στις σελίδες του νέου βιβλίου τα στοιχεία εκείνα, που θα τον οδηγήσουν, ίσως, σε συμπεράσματα για την προσωπικότητα του Πάπα Φραγκίσκου, δεν μπορεί να σταθεί φυσικά μόνο στο γεγονός ότι η αγαπημένη του ταινία είναι «Η Γιορτή της Μπαμπέτ». Το δανέζικο φιλμ του 1987 κατέκτησε το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας την ίδια χρονιά και, όπως αποκαλύπτει ο καρδινάλιος Μπεργκόλιο, είναι το έργο που δεν «χορταίνει» να βλέπει ξανά και ξανά.
Περισσότερη εντύπωση, όπως είναι φυσικό, προκαλούν οι απόψεις του Πάπα για την ανάγκη του ελεύθερου χρόνου, που έχουυν οι άνθρωποι. «Οι άνθρωποι που εργάζονται, πρέπει να έχουν χρόνο ξεκούρασης» λέει ο Φραγκίσκος, εξηγώντας ότι, για τους εργαζομένους, η ξεκούραση αποτελεί μια ηθική ανταμοιβή. «Οι άνθρωποι που εργάζονται» εξηγεί, «χρειάζονται χρόνο να χαλαρώσουν, να βρεθούν με τις οικογένειές τους, να διασκεδάσουν, να διαβάσουν, να ακούσουν μουσική, να κάνουν κάποιο σπορ. Αλλά αυτό είναι ανέφικτο, σε μεγάλο βαθμό, επειδή έχει καταργηθεί η αργία του Σαββάτου».
«Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται τα Σαββατοκύριακα» παρατηρεί ο Αργεντινός ποντίφικας, «συνεπεία του ανταγωνισμού που επιβάλλει η καταναλωτική κοινωνία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η δουλειά καταλήγει να αποκτηνώνει τους ανθρώπους».
Όπως παρατηρούν οι New York Times, σχολιάζοντας το συγκεκριμένο απόσπασμα του βιβλίου, είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο, για έναν άνθρωπο που πρεσβεύει την ασκητική ζωή, να θεωρεί ως προϋπόθεση του αυθεντικού χριστιανικού βίου, τον ελεύθερο χρόνο, το χρόνο με την οικογένεια. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι ο Πάπας πιστεύει πως, οι Καθολικοί που δεν περνούν χρόνο με τα παιδιά τους, «κοροϊδεύουν τον εαυτό τους», όταν λένε πως ζουν με βάση το χριστιανικό δόγμα.
Απόψεις που, όπως τονίζουν και πάλι οι New York Times, ακούγονται περισσότερο ως «προτεσταντικές», παρά ως εκείνες που θα είχε ένας ιερωμένος, αυστηρά προσηλωμένος στις διδαχές της καθολικής πίστης
Keywords
Τυχαία Θέματα