Πανελλαδικές 2014: «Μάχη» στις μεσαίες σχολές…

Την ανηφόρα τραβούν οι βάσεις στα τέσσερα από τα πέντε Πεδία και συνωστισμό των υποψηφίων όχι μόνο στις σχολές «πρώτης γραμμής» αλλά και σ’ εκείνες με μεσαίες βαθμολογίες δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των επιδόσεων των μαθητών στις γραπτές εξετάσεις...
Παράλληλα, αυξημένο αναμένεται να είναι το ενδιαφέρον των υποψηφίων για περιφερειακά τμήματα που έχουν αντιστοιχία με κάποιο κεντρικό Πανεπιστήμιο και στα οποία υπάρχει «παράθυρο» για μετεγγραφή.
Ο αριθμός των εισακτέων ανέρχεται φέτος στους 70.305 (69.398 το 2013) και
σημαντικός παράγοντας διαμόρφωσης των βάσεων θα αποτελέσει και η επιλογή των μαθητών στο Μηχανογραφικό τους μετά την ανακοίνωση της τελικής βαθμολογίας. Υπενθυμίζεται πως σε σχέση με πέρυσι παρατηρείται αύξηση κατά 20% των προσφερόμενων θέσεων λόγω της κατάργησης των ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια).
Ωστόσο, όποιος υποψήφιος πρώην ειδικής κατηγορίας καταφέρει να εισέλθει σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ της επαρχίας, έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τη δυνατότητα της μετεγγραφής σε αντίστοιχο άλλης πόλης (εφόσον φυσικά αυτή προσφέρεται).
Ο παράγοντας των μετεγγραφών
Μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας εκτιμούν πως οι μετεγγραφές θα οδηγήσουν φέτος σε αύξηση των βάσεων κυρίως στα περιφερειακά τμήματα μεσαίων βαθμολογιών, τα οποία έχουν αντίστοιχα τμήματα σε κεντρικά ιδρύματα. Χαρακτηριστική περίπτωση η Νομική Αθήνας, όπου ένας υποψήφιος ειδικής κατηγορίας μπορεί να δηλώσει ως πρώτη επιλογή τη Νομική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, φοβούμενος ότι η βαθμολογία του δεν θα «πιάσει» το τμήμα της Αθήνας, προκειμένου να εισέλθει σε αυτή και στη συνέχεια να εκμεταλλευτεί το «παραθυράκι» της μετεγγραφής. Αποτέλεσμα αυτής της τάσης είναι οι βάσεις σε συγκεκριμένα γεωγραφικά τμήματα (π.χ. Θράκη) να παρουσιάσουν άνοδο.
Keywords
Τυχαία Θέματα