Πάει Βρυξέλλες ο Σαμαράς

Στην τελική ευθεία για την ανάληψη της κυλιόμενης εξάμηνης προεδρίας του Συμβουλίου των 27 βρίσκεται η Ελλάδα και ο Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς θα βρεθεί με αυτό το σκοπό στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα....

Το ταξίδι αστραπή της επόμενης Τρίτης, γίνεται εξ αναβολής από το καλοκαίρι,
καθώς ο αρχικός σχεδιασμός ήταν οι τρεις θεσμικές συναντήσεις να γίνουν τον περασμένο Ιούλιο. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές το ταξίδι τότε αναβλήθηκε, λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη χώρα που χαρακτηριζόταν από πολιτική αστάθεια και την μάχη με την τρόικα για την ολοκλήρωση του 3ου ελέγχου του 2ου προγράμματος. Ως εκ τούτου ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να συναντήσει του επικεφαλής των τριών ευρωθεσμών (Μπαρόζο- Κομισιόν, ΒανΡόμπεη- Συμβούλιο και Σούλτς- Κοινοβούλιο) τώρα και να δοθούν οι τελευταίες αμοιβαίες πολιτικές διαβεβαιώσεις για την ομαλή διεξαγωγής της προεδρίας.

Επί της ουσίας ο θεσμός της κυλιόμενης προεδρίας της ΕΕ, έχει υποβαθμιστεί εξαιρετικά με τη συνθήκη της Λισσαβόνας και τη μόνιμη προεδρία του Συμβουλίου (την οποία ασκεί ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεη). Η δε χώρα που την ασκεί δεν έχει και πολλά περιθώρια να πιέσει και να κατευθύνει την ατζέντα εκεί που την βολεύει ή την αφορά.

Όμως ακόμα και έτσι δεν παύει να ισχύει το ότι ο Έλληνας υπουργός οικονομικών θα προεδρεύσει σε 6 συναντήσεις του ECOFIN, με βαριά ατζέντα για την τραπεζική εποπτεία, τον κοινό μηχανισμό εκκαθάρισης τραπεζών, την εγγύηση καταθέσεων, το φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, τη υιοθέτηση συστάσεων οικονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής και πολλά άλλα φλέγοντα ζητήματα. Ο υπουργός Οικονομικών θα χρειαστεί φοβερή προετοιμασία για να μην καταρρεύσουν οι συζητήσεις και ακόμα μεγαλύτερη αξιοπιστία (την οποία θα επαναβεβαιώνει το προηγούμενο βράδυ στο eurogroup - όπου δεν θα προεδρεύει).

Το ζήτημα της αξιοπιστίας, άρα και της επιτυχίας της προεδρίας, στην περίπτωση της Ελλάδας περνάει μόνο μέσα από την πιστή και κατά γράμμα τήρηση των συμφωνηθέντων. Υπό αυτή την έννοια κύκλοι των Βρυξελλών και πηγές της Κομισιόν και του Συμβουλίου διαψεύδουν πληροφορίες που φέρουν τους θεσμούς διατεθειμένους να συζητήσουν με τον Έλληνα πρωθυπουργό θέματα που άπτονται του μνημονίου και της εφαρμογής του - λίγες μέρες μάλιστα πριν από την έλευση των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, μια ανάσα από τις Γερμανικές εκλογές.

Οι Βρυξέλλες διά της αρμοδίας οδού έχουν διαμηνύσει στην Αθήνα ότι η διαδικασία σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα έχει ως εξής:
• πρώτα θα κατέβει η τρόικα και θα ελέγξει τα προαπαιτούμενα,
• μετά θα υπολογίσει τι δημοσιονομικά μέτρα χρειάζονται για το 2015 και 2016,
• θα συμφωνηθούν τα επόμενα prior actions και οι φάσεις εκτέλεσης των διαρθρωτικών μέτρων,
• θα συζητηθεί με το ΔΝΤ (στο εσωτερικό της τρόικας) το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού, πρώτα ως προς το ύψος (10, 14, ή 20 δις) και μετά
• ως προς το χρόνο (δηλαδή πόσο η Ελλάδα δεν θα έχει πλήρη πρόσβαση στις αγορές,
• όλα τα παραπάνω θα υπολογιστούν και πάλι υπό το πρίσμα του DSA (ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους, άρα δεδομένων των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις και υπό την αίρεση πρωτογεννών πλεονασμάτων 3% το 2015 και 4,5% από το 2016 και ως το 2022)
• θα προταθεί η δέουσα διευθέτηση (δάνειο και ελάφρυνση) και μόνο τότε,
• το θέμα θα πάει για τεχνική επεξεργασία στο euro working group και στο Συμβούλιο των Υπουργών της ευρωζώνης για πολιτική έγκριση.
Σε κάθε περίπτωση, η νέα λύση θα μπει σε χαρτί και θα απαιτεί την πολιτική έγκριση και της ελληνικής πλευράς. Όπως έχουν ξεκαθαρίσει οι εμπλεκόμενες πλευρές και έχουν υπερτονίσει δημόσια, επίτροποι (Ντε Χύχτ, Δαμανάκη, Ρεν) και υπουργοί (Σόιμπλε, Φέκτερ, Ντάισελμπλουμ) για να τελειώσει αυτή η διαδικασία νωρίς, πόσο μάλλον φέτος και να φύγει η αβεβαιότητα, η ελληνική πλευρά πρέπει να βρεθεί τύπος και υπογραμμός στον έλεγχο και να εκτελεί πλήρως τις υποχρεώσεις της.

Η πρώτη και βασικότερη είναι να συμφωνήσει με την τρόικα στην Αθήνα - όπως πάντα. Η τρόικα αναμένει να κατέβει για να προσδιορίσει μέτρα 1,75% του ΑΕΠ για το 2015 και 2% για το 2016, αυτό είναι γνωστό από τις 25 Ιουλίου και έχει επικυρωθεί από τις ελληνικές αρχές που εισέπραξαν την τελευταία δόση. Προφανώς πολιτικές συζητήσεις για το αν θα πρέπει να ληφθούν ή όχι μέτρα συνοδεία μιας ρήξης, τεχνητής ή μη δε βοηθάει...

Πηγή: Real.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα