Ομιλία Ομπάμα για την αντιτρομοκρατική πολιτική των ΗΠΑ



Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σχεδιάζει να εκφωνήσει την Πέμπτη μια ομιλία για την αντιτρομοκρατική πολιτική της κυβέρνησής του, στην οποία αναμένεται να αναφερθεί μεταξύ άλλων στα αμφιλεγόμενα θέματα της φυλακής του Γκουαντάναμο και της χρήσης μη επανδρωμένων, τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών, όπως έγινε γνωστό σήμερα από υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου....

Στη ομιλία αυτή, στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας της Ουάσινγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος θα αναφερθεί «στην αντιτρομοκρατική πολιτική με την
ευρεία έννοια», πρόσθεσε ο αξιωματούχος αυτός που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
«Θα αναλύσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε σήμερα, σε μια περίοδο όπου η καρδιά της Αλ Κάιντα έχει αποδυναμωθεί αλλά νέοι κίνδυνοι έχουν αναδυθεί», σημείωσε, ενώ προσέθεσε πως «θα συζητήσει επίσης την πολιτική και τη νομική βάση που συνιστούν το υπόβαθρο των ενεργειών μας εναντίον των τρομοκρατικών απειλών, όπως είναι η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών».
Τέτοιου είδους αεροσκάφη χρησιμοποιούνται σε πολλές χώρες εναντίον εξτρεμιστών ισλαμιστών αλλά η χρήση τους επικρίνεται ολοένα και περισσότερο. Μάλιστα στο Πακιστάν ο νικητής των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών Ναουάζ Σαρίφ τα έχει χαρακτηρίσει «πρόκληση για την εθνική κυριαρχία» της χώρας.
Σύμφωνα με έναν απολογισμό της Βρετανικής Ένωσης Ερευνητικής Δημοσιογραφίας οι επιθέσεις που έχει οργανώσει η CIA στο Πακιστάν έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 3.577 ανθρώπους από το 2004. Τα 884 από τα θύματα ήταν πολίτες.
Τέλος, ο Ομπάμα θα αναλύσει «την πολιτική του και τις προσπάθειες για το κλείσιμο της φυλακής του Γκουαντάναμο» στην Κούβα. Στα τέλη Απριλίου ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε να εντείνει τις προσπάθειές του για να κλείσει η στρατιωτική φυλακή, όπως είχε δεσμευτεί κατά την προεκλογική εκστρατεία του. Τους τελευταίους μήνες, οι 102 από τους 166 κρατούμενους στο Γκουαντάναμο πραγματοποιούν απεργία πείνας και οι 30 από αυτούς σιτίζονται αναγκαστικά με ρινογαστρικούς σωλήνες.
Keywords
Τυχαία Θέματα