Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη Παπαδήμου – πολιτικών αρχηγών


Στην ατζέντα το προσχέδιο της τρόικας για μειώσεις στους μισθούς, απολύσεις, άρση μονιμότητας στις ΔΕΚΟ και μείωση στις επικουρικές συντάξεις.Ολοκληρώθηκε η πιο κρίσιμη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο για να δοθεί μια απάντηση στην τρόικα
επί του νέου Μνημονίου που είχαν στα χέρια τους.....

Νωρίτερα προσερχόμενος ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε: «Ο χρόνος ως σημείο εκβιασμού από τους δανειστές μας, με προβληματίζει για τις βαθιές τους προθέσεις».Η σύσκεψη ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα, ενώ δύο φορές χρειάστηκε να διακοπεί καθώς ο κ.Λουκάς Παπαδήμος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον ευρωπαίο Επίτροπο Όλι Ρεν. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Γιούνκερ συνομίλησε και με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν ότι θα καταλήξουν σήμερα σε συμφωνία.Επίσης, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος επικοινώνησε και με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επιχειρώντας να αμβλύνει το πολύ σκληρό πακέτο μέτρων που ζητά η τρόικα, και ιδιαίτερα το κομμάτι που αφορά τα εργασιακά.
Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσηςΤα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης είναι αυτά που αφορούν τα εργασιακά και τις περικοπές στις συντάξεις, με αποτέλεσμα η πρόοδος των συζητήσεων να είναι πολύ μικρή.Η ΝΔ ζητά να μην παγώσουν οι ωριμάνσεις, ώστε να ισχύσει η μείωση του κατώτατου μισθού μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους καθώς και να μην περικοπούν οι συντάξεις, τόσο οι κύριες όσο και οι επικουρικές.Ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται ότι ζητά να μπει μεγαλύτερο πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις που θα περικοπούν, ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης φέρεται ότι εμμένει στη θέση του για γνωμοδότηση της νομιμότητας της συμφωνίας από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Νομικό Συμβούλιο του κράτους.

Πως δένουν τους πολιτικούς αρχηγούςTo κείμενο είναι γραμμένο στα αγγλικά όπως άλλωστε και το δίκαιο για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων.Έντονες αντιδράσεις υπήρξαν και από τη ΝΔ, καθώς στελέχη του κόμματος υποστήριζαν ότι η μετάφραση δεν είχε καμία σχέση με το αγγλικό πρωτότυπο, κάτι που, όπως έλεγαν, μαρτυρά την προχειρότητα της διαδικασίας.Στο αγγλικό κείμενο υπάρχει παράγραφος που «δένει» τα χέρια των πολιτικών αρχηγών για την στήριξη των σκληρών μέτρων της νέας δανειακής σύμβασης.
Αυτή αναφέρει:«Τhis letter, memorandum and attachments have been reviewed by leaders of the coalition parties supporting the government. They support the objectives and policies and have indicated that they will not pursue policies that are inconsistent with them».Η ελληνική μετάφραση: «Η επιστολή αυτή, το μνημόνιο και τα συνημμένα επιθεωρήθηκαν από τους ηγέτες των κομμάτων του συνασπισμού που στηρίζει την κυβέρνηση. Υποστηρίζουν τους στόχους και τις πολιτικές και δεν θα ακολουθήσουν πολιτικές που δεν είναι συνεπείς με αυτούς».Το κείμενο περιέχει επίσης και νέα στοιχεία όπως την πρόβλεψη ότι το θέμα των συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να απο
Keywords
Τυχαία Θέματα