Οι βάσεις της φετινής χρόνιας θα κάνουν βουτιά μέχρι και 3.500 μόρια

Πτωτική τάση αναμένεται να παρουσιάσουν οι βάσεις εισαγωγής στα πολυτεχνεία και στις σχολές θετικών επιστημών, ελαφρώς πτωτική στις ιατρικές σχολές, ενώ χωρίς μεγάλες αποκλίσεις εκτιμάται ότι θα κινηθούν οι βάσεις για τις περιζήτητες σχολές των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών. Αυτά προκύπτουν από τα exit polls των βαθμολογιών στις πανελλαδικές
εξετάσεις, που ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή για τους 87.500 υποψηφίους Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων οι οποίοι διεκδικούν μία από τις 61.825 θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Σειρά έχουν από την Τρίτη οι εξετάσεις στα μαθήματα επιλογής.....

Εκπαιδευτικοί που μετρούν χρόνια στο χώρο υποστηρίζουν ότι στα πανεπιστημιακά τμήματα η πτώση θα ξεκινήσει από τα 100 μόρια και μπορεί να αγγίξει έως και τα 3.000-3.500 μόρια.
Σαφώς μεγαλύτερη προδιαγράφεται η πτώση σε τμήματα ΤΕΙ και κυρίως της επαρχίας.
Βεβαίως όπως συμβαίνει κάθε χρόνο η πορεία των βάσεων θα εξαρτηθεί ανάλογα και με τη ζήτηση κάθε σχολής από τους υποψηφίους.

Καθοριστική σημασία θα διαδραματίσει ο οικονομικός παράγοντας για το λόγο αυτό πολλοί υποψήφιοι από τα μεγάλα αστικά κέντρα για να αποφύγουν τα έξοδα της φοιτητικής μετανάστευσης αναμένεται να επιλέξουν σχολές της πόλης τους, έστω κι αν εισάγονται σε άλλη σχολή «εκτός έδρας», η οποία έχει αντικείμενο σπουδών πρώτης τους επιλογής.
Αυτό ενδεχομένως να σημάνει άνοδο της βάσης σε ορισμένες, έστω και λίγες, σχολές.
Από την άλλη πλευρά, ερώτημα αποτελεί το πώς θα διαμορφωθεί η ζήτηση για τις υψηλόβαθμες σχολές, οι επαγγελματικές προοπτικές των οποίων έχουν περιοριστεί λόγω της οικονομικής κρίσης.
Χαρακτηριστικό είναι ότι την περσινή χρονιά οι βάσεις στις υψηλόβαθμες σχολές Πολιτικών Μηχανικών (ο κατασκευαστικός κλάδος έχει υποστεί καθίζηση) έπεσαν έως και 1.867 μόρια (στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) ενώ στα άλλοτε περιζήτητα Παιδαγωγικά Τμήματα η πτώση έφθασε τα 1.970 μόρια (επίσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) καθώς πλέον οι προσλήψεις περιορίζονται δραματικά.

Στον αντίποδα, στην άνοδο της βάσης, σε συνδυασμό βεβαίως με τις επιδόσεις των υποψηφίων, συμβάλλει η μείωση των θέσεων σε περιζήτητες σχολές. Μια τέτοια περίπτωση είναι οι Αστυνομικές, οι Στρατιωτικές και οι Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού στις οποίες φέτος οι θέσεις θα είναι μειωμένες από 10% έως 30%. Ειδικότερα, καθώς ήδη έχει προχωρήσει η βαθμολόγηση, βασικό στοιχείο είναι οι κακές επιδόσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα-Εκθεση, μάθημα κοινό για όλους. «Βούλιαξαν στο θέμα οι μέτριοι μαθητές, στην κλίμακα του 13-16.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση πληροφορίες από τη βαθμολόγηση και τις εκτιμήσεις του προέδρου του κολεγίου IdEF, Μ. Αμαργιανάκη στην «Καθημερινή της Κυριακής», προκύπτουν τα ακόλουθα για την τάση των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο:
1ο (νομικές, παιδαγωγικά, φιλολογίες κ.ά.): Οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης δυσκολεύτηκαν στη Βιολογία και τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας (αναλόγως ποιο επέλεξαν). Στα μαθήματα κατεύθυνσης η εικόνα είναι διτ
Keywords
Τυχαία Θέματα