ΟΙ ΗΠΑ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ...

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δεν διαδραμάτισε απολύτως κανέναν ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος η οποία εκδηλώθηκε αυτή την εβδομάδα στην Γκάμπια, δήλωσε ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ...
καθώς μέσα ενημέρωσης στη χώρα αυτή της Αφρικής και πολλοί αναλυτές τόνισαν πως ορισμένοι από τους δράστες της επίθεσης εναντίον κυβερνητικών κτιρίων στην Μπανζούλ ήταν αμερικανοί υπήκοοι ή είχαν διπλή υπηκοότητα.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν διαδραμάτισε απολύτως κανέναν ρόλο στα γεγονότα τα οποία έλαβαν χώρα στη
Μπανζούλ», δήλωσε ο αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς και πρόσθεσε πως η αμερικανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Γκάμπιας παραμένει ανοικτή και λειτουργεί κανονικά. «Η Μπανζούλ είναι αυτή τη στιγμή ήρεμη και δεν έχουμε λάβει καμιά αναφορά περί βίαιων επεισοδίων», ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται από το πρακτορείο.

Χθες Τρίτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε σθεναρά την αποτυχημένη απόπειρα εκδήλωσης στρατιωτικού πραξικοπήματος και κάλεσε όλα τα μέρη στην Γκάμπια να αποφύγουν τη συνέχιση των βιαιοτήτων.

Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε σήμερα την απόπειρα να εκδηλωθεί στρατιωτικό πραξικόπημα στην Γκάμπια και να ανατραπεί ο πρόεδρος Γιαχία Τζαμέ, ο οποίος κυβερνά τα τελευταία 20 χρόνια τη χώρα αυτή.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι Μουν, ζήτησε από την πλευρά του να διεξαχθεί έρευνα για τα γεγονότα.

Ο πρεσβευτής του Τσαντ στον ΟΗΕ, ο Σερίφ Μαχάματ Ζενέ, ο οποίος προέδρευε του ΣΑ, ανακοίνωσε επίσης ότι ο ειδικός επιτετραμμένος του Οργανισμού στη δυτική Αφρική έλαβε εντολή να μεταβεί το ταχύτερο στην Γκάμπια για να ερευνήσει τα γεγονότα και να ενημερώσει το Συμβούλιο.

Ο πρόεδρος της Γκάμπιας επέστρεψε στη Μπανζούλ τη νύχτα της Τρίτης προς σήμερα Τετάρτη, μερικές ώρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα εκδήλωσης στρατιωτικού πραξικοπήματος η οποία εγείρει σε πολλούς παρατηρητές φόβους περί ενός νέου κύματος σκληρής καταστολής στη χώρα αυτή.

Ο Μπαν Γκι Μουν από την πλευρά του κάλεσε τις αρχές της Γκάμπιας, την κυβέρνηση, τις δυνάμεις ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, να ενεργήσουν «με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο Μπαν, «υπογραμμίζοντας τη βαρύτητα που έχουν απόπειρες ανατροπής μιας κυβέρνησης διά της βίας», απηύθυνε έκκληση στις αρχές στην Μπανζούλ να προχωρήσουν στη διεξαγωγή μιας «διαφανούς έρευνας για τα γεγονότα της 30ής Δεκεμβρίου, συμφώνως προς τις (νομικές) διαδικασίες και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε ένας εκπρόσωπός του σε μια ανακοίνωση που εξεδόθη στη Νέα Υόρκη.

Μια ομάδα βαριά οπλισμένων ανδρών υπό την ηγεσία ενός απότακτου αξιωματικού του στρατού -σύμφωνα με τις αρχές- επιτέθηκαν στο προεδρικό μέγαρο τα ξημερώματα της Τρίτης αλλά αποκρούστηκε από δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Τζαμέ.

Ο 49χρονος Τζαμέ, ο οποίος είχε καταλάβει με ένα αναίμακτο πραξικόπημα την εξουσία το 1994, όταν ήταν ακόμη λοχαγός του στρατού, έχει επικριθεί από μη κυβερνητικές οργανώσεις για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και από διάφορες πλευρές για τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις που έχει κάνει κατά καιρούς, όπως το ότι είχε «θεραπεύσει το AIDS» με ένα παρασκεύασμα από βρασμένα βότανα.
Keywords
Τυχαία Θέματα