Οι Γερμανοί «μπλόκαραν» την τραπεζική ένωση



Το Βερολίνο «μπλόκαρε» το σχέδιο της Κομισιόν για τη δημιουργία ενός νέου «υπερταμείου» για τις τράπεζες, που θα προσέφερε εγγυήσεις για τις καταθέσεις και κυρίως θα λειτουργούσε συμπληρωματικά με την ενιαία εποπτική αρχή τραπεζών, κατά τρόπο ώστε να διασφαλίσει πλήρως τη σταθερότητα στον τραπεζικό κλάδο στην Ευρωζώνη...

Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times
- που μάλιστα υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή της το σχετικό προσχέδιο της Κομισιόν – οι αντιρρήσεις της Γερμανίας ανάγκασαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει το σχέδιό της για ένα ενιαίο ταμείο εγγύησης των καταθέσεων, ύψους 5 τρισ. ευρώ στις τράπεζες της Ευρωζώνης, το οποίο επρόκειτο να παρουσιαστεί την Παρασκευή στους υπουργούς Οικονομικών, κατά τη διάρκεια του Eurogroup.Η Κομισιόν, αναφέρει το δημοσίευμα, σχεδίαζε να ανακοινώσει αναλυτικό οδικό χάρτη για τη δημιουργία του ταμείου αυτού -το οποίο θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την εκκαθάριση τραπεζών-, ταυτόχρονα με τις προτάσεις που παρουσίασε για μία ενιαία εποπτική αρχή των τραπεζών της Ευρωζώνης. Στο προσχέδιο προβλεπόταν η δημιουργία δύο νέων οργανισμών και η επιβολή ενός νέου φόρου στις τράπεζες της Ευρωζώνης, ενώ καθοριζόταν και το χρονοδιάγραμμα για τη σχετική νομοθετική πρόταση.
Το σχετικό τρισέλιδο τμήμα, όμως, απαλείφθηκε την 11η ώρα, μετά τις διαμαρτυρίες από το Βερολίνο ότι ήταν πρόωρο και μη ρεαλιστικό! Επί της ουσίας όμως, γράφουν οι FT, οι Γερμανοί συμφωνούν μεν ότι η τραπεζική ένωση της Ευρωζώνης είναι αναγκαία προϋπόθεση για να αντιμετωπισθεί η κρίση, πλην όμως στην εσωτερική τους πολιτική σκηνή έχουν μείζον πρόβλημα, αφού στη Γερμανία είναι «πολιτικά εκρηκτικό» το θέμα του ενιαίου συστήματος εγγύησης των καταθέσεων στην Ευρωζώνη μιας και προβάλλεται ως ουσιαστική εγγύηση των καταθέσεων στην Ισπανία και στις υπόλοιπες χρεωμένες χώρες από τους Γερμανούς φορολογούμενους!Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ ο οποίος, κατά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών στην Λευκωσία, παρουσίασε τις θέσεις των Βρυξελλών για την υιοθέτηση πρότασης σχετικά με την τραπεζική ένωση, μία πρόταση γύρω από την οποία υπάρχουν, όπως παραδέχθηκε, «αναμενόμενες» διαφωνίες.
Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών τόνισε ότι θα ήταν καλό να υιοθετηθεί η πρόταση έως το τέλος του έτους, να αρχίσει να εφαρμόζεται μερικώς το 2013 και σε όλες τις τράπεζες, συνολικά 6.000, των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, έως το τέλος του 2014. Διατύπωσε επίσης την εκτίμηση ότι η εφαρμογή της συγκεκριμένης πρότασης θα συμβάλει στη σταθεροποίηση του ευρώ και στη διατήρηση της ακεραιότητας της εσωτερικής αγοράς.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι δεν αναμένει συμφωνία για ενιαία τραπεζική εποπτεία κατά το 2012.«Έχουμε τη δήλωση των αρχηγών των κυβερνήσεων της ευρωζώνης ότι η εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι μια αναγκαιότητα, αλλά όχι επαρκής προϋπόθεση», επισήμα
Keywords
Τυχαία Θέματα