Ο Στουρνάρας «αδειάζει» Μαυραγάνη μετά το βέτο ΠΑΣΟΚ στις αντικαταστάσεις των προϊσταμένων εφοριών

newspost.grΣε ενδοκυβερνητική σύγκρουση εξελίσσεται το θέμα των αλλαγών στις εφορίες και το ΣΔΟΕ με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να αντιδρούν.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας που από τη αρχή είχε διατηρήσει περίεργες αποστάσεις από την απόφαση του Υφυπουργού
του Γιώργου Μαυραγάνη σε ότι αφορά την καρατόμηση των 165 στελεχών των εφοριών και 3 στελεχών του ΣΔΟΕ, αποφάσισε να παρέμβει....

Ο κ. Στουρνάρας μετά από αίτημα του ΠΑΣΟΚ κάλεσε σε σύσκεψη στο γραφείο του σήμερα το μεσημέρι τον Γιώργο Μαυραγάνη παρουσία των Γιάννη Μανιάτη και Φίλιππου Σαχινίδη, προκειμένου να επανεξετασθεί η απόφαση.
Το παρασκήνιο είναι έντονο με φραστικά επεισόδια ανάμεσα στον Υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη και τον Φίλιππο Σαχινίδη.

Η εξήγηση είναι απλή, το ΠΑΣΟΚ αρνείται τις αλλαγές και επικαλείται διαδικασίες αξιολόγησης γιατί πολύ απλά οι περισσότερες θέσεις ευθύνης είναι «δικά του παιδιά».

Ο κ. Σαχινίδης ανακάλυψε την αξιοκρατία για να προστατέψει τους εκλεκτούς του κόμματος του. Ο ίδιος αλλά και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχουν διατελέσει Υπουργοί Οικονομικών.

Η ποσόστωση των θέσεων βάση του εκλογικού αποτελέσματός σαφώς και δεν ευνοεί το ΠΑΣΟΚ που θυμήθηκε την αξιοκρατία.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες για την αναποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και κανέναν δεν ενδιαφέρει αν τα ρουσφέτια του κ. Σαχινίδη ή του κ. Βενιζέλου θα διασωθούν.

Παρά τα αλλεπάλληλα φορολογικά μέτρα, τα έσοδα δεν εισπράττονται, όχι μόνο εξαιτίας της ύφεσης αλλά και εγγενών αδυναμιών.

Ανίκανος να διεκπεραιώσει εγκαίρως ακόμη και τις πιο συνηθισμένες εργασίες του, όπως την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, εμφανίζεται ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός με αποτέλεσμα τα έσοδα να έχουν καταστεί η αχίλλειος πτέρνα του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανικανότητας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού είναι το χαράτσι της ΔΕΗ.
Ακούσαμε πολλές φορές για τις καθυστερήσεις στους διορισμούς προϊσταμένων στις εφορίες, για τη λευκή απεργία των εφοριακών εξαιτίας της περικοπής των επιδομάτων τους και της διαφωνίας τους στην ανασυγκρότηση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.

Οι εφοριακοί παρουσιάζονται ως μια ισχυρή συντεχνία που προστέθηκαν στις χρόνιες αδυναμίες του εν πολλοίς διεφθαρμένου φοροεισπρακτικού μηχανισμού, με αποτέλεσμα, παρά τον ορυμαγδό των μέτρων, η υστέρηση στα έσοδα να βγάζει εκτός στόχων όλους τους προϋπολογισμούς.

Για όλα φταίνε οι εφοριακοί; Όχι! Οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες φέρουν βαρύτατες ευθύνες για την διαμορφωθείσα κατάσταση.

Η ώρα της αλήθειας έφτασε για όλους! Μέχρι σήμερα για όλα έφταιγε η τρόικα, η δημόσια διοίκηση είχε τραβήξει χειρόφρενο ενώ θα έπρεπε να τρέχει με χίλια.

Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να «χτυπηθεί» με το βαθύ ΠΑΣΟΚ των εφοριακών και οποιαδήποτε συντεχνία μπει εμπόδιο στην επίτευξη των στόχων. «Τώρα τρέχουμε» λένε οι συνεργάτες του πρωθυπουργού και υποστηρίζουν ότι η αναμονή είναι λάθος, «με τα ήξεις αφήξεις πριονίζουμε το κλαδί στο οποίο καθόμαστε».

Ο πρωθυπουργός ζητάει επιτάχυνση στην εκτέλεση του προγράμματος και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, όμως, κάποιοι στο υπουργείο Οικονομικών πατάνε φρένο.

Το αποτέλεσμα το βλέπουμε στα έσοδα των ΔΟΥ. Η κατάσταση είναι επιεικώς απαράδεκτη.

Είναι πράγματι πρωτοφανές, ιδίως όταν η εκτέλεση του προϋπολογισμού και κατ’ επέκταση η αποφυγή των ελλειμμάτων, καθορίζουν την εξέλιξη του προγράμματος αλλά και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.

Αλλά δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά τα πράγματα όταν η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών παρότι σε όλους τους τόνους κάνει λόγο για διάλυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αφήνει ακόμα τους ίδιους διευθυντές στις ΔΟΥ.
Η αντικατάσταση στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα του φορολογικού μηχανισμού, έχει προκαλέσει πανικό στα κομματικά και οικονομικά συμφέροντα.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη, δεν φοβήθηκε να συγκρουσθεί με μία από τις ισχυρότερες συντεχνίες, αντικαθιστώντας άμεσα 107 διευθυντές και υποδιευθυντές ΔΟΥ καθώς και 58 προϊστάμενοι τμημάτων ΔΥΟ και 3 στελέχη του ΣΔΟΕ.

Από τους απομακρυνθέντες, πάντως, γίνεται λόγος για παράνομο ξεκαθάρισμα καθώς γίνονται με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς, όπως υποστηρίζουν, να τηρούνται οι προβλεπόμενοι νόμοι, ούτε καν τα συμβόλαια αποδοτικότητας που είχαν υπογράψει πρόσφατα οι διευθυντές και υποδιευθυντές των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου.

Η απομάκρυνση τόσων στελεχών γίνεται την ίδια στιγμή που η φοροδιαφυγή μπαίνει ως βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός είναι διαλυμένος γιατί ο Παπανδρέου δεν θέλησε να πλήξει πραγματικά το βαθύ ΠΑΣΟΚ των εφοριακών. Μόλις τους έκοψε λίγα επιδόματα του έκαναν «λευκή» απεργία και τον τέλειωσαν.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δηλώνει αποφασισμένος, θα προχωρήσει ή θα κάνει το ίδιο λάθος;

newspost.gr
Νίκος Παναγιωτόπουλος
Keywords
Τυχαία Θέματα