Ο όρος του SPD προς τη Μέρκελ: Σταμάτα τη λιτότητα

Με σιδηρά πυγμή, η Μέρκελ προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο, όπως έχει υποσχεθεί στους συμπολίτες της, τη δημιουργία ενός ισχυρού κυβερνητικού συνασπισμού. Την ίδια ώρα, όμως, ο υπ’ αριθμόν 1 υποψήφιος κυβερνητικός εταίρος, οι Σοσιαλδημοκράτες, της ασκούν έντονες πιέσεις να βάλει τέλος στην σκληρή λιτότητα που έχει γονατίσει τον ευρωπαϊκό νότο....

Ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κάλεσε την καγκελάριο να λάβει σοβαρά υπόψη τα κοινωνικά προβλήματα
των ανθρώπων στην Ευρώπη. Κυρίως στο πεδίο της αντιμετώπισης της υψηλής νεανικής ανεργίας στις χώρες της κρίσης θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες, τόνισε ο Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του προς το περιοδικό Der Spiegel.
Οι δηλώσεις του σοσιαλδημοκράτη πολιτικού ερμηνεύονται ως συγκεκριμένος όρος προς τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) προκειμένου το SPD να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνασπισμού. Αναφερόμενος στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ευρώπη, ο Μάρτιν Σουλτς υπογραμμίζει ότι «αυτή την πολιτική δεν θα μπορέσει να την συνεχίσει η Μέρκελ».
Tην ίδια ώρα, η γερμανική εφημερίδα Bild, εξαίρει τα προσόντα της Γερμανίδας καγκελαρίου παραθέτοντας τους λόγους για τους οποίους «η μαμά Μέρκελ είναι ιδιαίτερα αγαπητή στον γερμανικό λαό». Η εφημερίδα απεικονίζει, μάλιστα, την Γερμανίδα καγκελάριο αγκαλιά μ΄ έναν άγνωστο νεαρό. Η αποφασιστικότητά της και η ηρεμία ου εμπνέουν τα λόγια της σε συνδυασμό με το ότι έχει τα ηνία μίας ισχυρής οικονομικά χώρας που δεν έχει ανεργία, την κάνουν ιδιαίτερα προσιτή στους πολίτες.

Στο επιτελείο της Μέρκελ, βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνομιλίες για το «μοίρασμα της πίτας»: Δύο είναι τα χαρτοφυλάκια που δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με τους κυβερνητικούς εταίρους, όποιοι κι αν είναι αυτοί, Πράσινοι ή Σοσιαλδημοκράτες, επισημαίνει ο γερμανικός Τύπος: Το υπουργείο Εξωτερικών και το Οικονομικών.
Από την πλευρά του, πάντως, σύμφωνα με την Bild, o πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ υποστήριξε ότι το κόμμα του, οι Χριστιανοκοινωνιστές (αδερφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών) δεν έχει καμία διάθεση να διαπραγματευτεί με το κόμμα των Πρασίνων (Grune). Αν η κυρία Μέρκελ δεν θέλει να του χαλάσει το χατήρι, τότε δεν πρόκειται να τείνει χείρα φιλίας στο κόμμα των οικολόγων, ωστόσο, όπως ανακοίνωσε το γραφείο της γερμανίδας καγκελαρίου, οι πόρτες του CDU για συνεργασία είναι ανοικτές και για το SPD αλλά και για το κόμμα των Πρασίνων.
Την ίδια ώρα, στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών επικρατεί αναβρασμός καθώς τα «μεγάλα κεφάλια» του κόμματος, ο αρχηγός του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας , φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ και ο υποψήφιος του κόμματος για την καγκελαρία, Πέερ Στάινμπρουκ, έχουν απανωτές συσκέψεις για να καταλήξουν στους όρους που θα θέσουν όχι νωρίτερα απο την Παρασκευή στην Γερμανίδα καγκελάριο προκειμένου να συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση. Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είναι αυτός όμως που θα διαπραγματευτεί με την frau Μέρκελ , υπογραμμίζει ο γερμανικός Τύπος υπενθυμίζοντας ότι ο κύριος Στάινμπρουκ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα ήθελε να μετέχει για μία ακόμη φορά σε μία κυβέρνηση υπό την κυρία Μέρκελ.
Μετά το χθεσινό τηλεφώνημα της Γερμανίδας καγκλελαρίου στον Γκάμπριελ , η Μέρκελ αναμένει τα ανταλλάγματα του SPD για την συμμετοχή του στην κυβέρνηση, τα οποία στόχο θα έχουν να το προστατεύσουν έτσι ώστε να μην χρεωθεί για μία ακόμη φορά την συνεργασία του με το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών.
Keywords
Τυχαία Θέματα