Νίκη Μπερσάνι με 34,5-37% δείχνουν τα exit polls


Η Κεντροαριστερά του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, σύμφωνα με τα πρώτα istant poll του Ινστιτούτου Πιέπολι που μεταδόθηκαν από τη Rai, έχει προβάδισμα σε Βουλή και Γερουσία. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, το ποσοστό του κυμαίνεται ανάμεσα στο 34,5%-37%.....

Παρότι αναμενόταν ότι ο κεντροαριστερός επικεφαλής θα χρειαζόταν τη βοήθεια του Μάριο Μόντι στη Γερουσία, τελικά ίσως κατακτήσει την πλειοψηφία.

Βέβαια τα οριστικά αποτελέσματα θα ξεκινήσουν να δημοσιεύονται
αργότερα, με αποτέλεσμα να επικρατήσει αγωνία σε όλες τις παρατάξεις.

Την ίδια ώρα , όπως αναφέρει η Corriere della Sera, «ο Μάριο Μόντι τρέμει», καθώς τα istant poll του δίνουν ένα 7%-9%, σε αντίθεση με τα πρώτα στοιχεία που τον έφερναν κοντά στο 10%.

Αυτός που «εκτινάχθηκε στα αστέρια» δεν είναι άλλος από τον αντισυστημικό Γκρίλο, ο οποίος, με το Κίνημα Πέντε Αστέρων, πλησιάζει και ίσως να ξεπεράσει το 19%.

Όσο για τον προπορευόμενο Μπερσάνι, ίσως η κακοκαιρία να τον ευνόησε, καθώς εμπόδισε πολλούς ψηφοφόρους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, με αποτέλεσμα η συμμετοχή να κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του 2008, με μοναδική εξαίρεση τη Ρώμη και το Μιλάνο, όπου σημειώθηκε άνοδος.

Βέβαια ο Μπερσάνι θεωρείτο από τους περισσότερους ο επικρατέστερος για την πρωθυπουργία, κάτι που είχε διαφανεί ήδη από τις εσωκομματικές εκλογές όταν κατατρόπωσε τον κύριο αντίπαλό του τον 38χρονο Ματέο Ρέντζι ο οποίος αναμενόταν να φέρει έναν αέρα ανανέωσης στο κόμμα.

Ο 62χρονος από την Πιατσέντζα μπορεί να μην έφερε τελικά κανένα φρέσκο στοιχείο, ωστόσο η ηρεμία του, η σοβαρότητά του που από πολλούς δε θεωρούνται χαρίσματα ηγέτη, τον έφτασαν στην κορυφή.

Επηρεασμένος μάλιστα και από την ανταπόκριση του Γκρίλο, έπειτα από την διαδικτυακή του καμπάνια, ξεκίνησε κι εκείνος μια προσπάθεια προσέγγισης του ιταλικού λαού μέσω δημοφιλών τόπων κοινωνικής δικτύωσης, με αμφίβολα όμως αποτελέσματα. Άλλωστε η εικόνα του δεν συμβαδίζει απόλυτα με εκείνη του μοντέρνου και ενεργού χρήστη του διαδικτύου.

Την ίδια ώρα, αντιλαμβανόμενος πως θα χρειαστεί να καταφύγει στη λύση της συνεργασίας με τον Μάριο Μοντι στη Γερουσία, είχε ήδη κάνει άνοιγμα στον Προφεσόρε, αν και είναι σαφές πως η «συγκατοίκησή» των δύο δε θα είναι ιδιαίτερα ομαλή. Βέβαια σε αυτό το «πάντρεμα» ποντάρει η Ευρώπη, καθώς θεωρείται ο καλύτερος συνδυασμός, μια και μπορεί ο επικεφαλής του Δημοκρατικού κόμματος να υπόσχεται μείωση του ΦΠΑ και πιο δίκαιους φόρους για τα νοικοκυριά, όμως θα αναγκαστεί να συμφωνήσει σε πιο αυστηρούς όρους οι οποίοι θα προέρχονται από το στρατόπεδο Μόντι.

Την ίδια ώρα, οι ακτιβίστριες της Femen φαίνεται πως έκαναν το θαύμα τους με τις κραυγές και τα συνθήματά τους «Basta Μπερλουσκόνι», καθώς ο Καβαλιέρε αναδεικνύεται δεύτερος, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, με 29-31%.

Παρά τις ελπίδες που είχαν τα στελέχη του Λαού της Ελευθερίας τελικά, το κόμμα του έρχεται δεύτερο, ενώ ο Καβαλιέρε παρακολουθεί τα αποτελέσματα από την πολυτελή βίλα του στο Αρκορε.

Τη μεγάλη έκπληξη έκανε ο αντισυστημικός Μπέπε Γκρίλο, παρότι αρχικά είχε αντιμετωπιστεί σαν τον «τρελό του χωριού» με τις φωνές του, τις άγριες εκφράσεις του προσώπου του και τα μηνύματά του για έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ.

Τελικά ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων προσέγγισε τον ιταλικό λαό με την απλότητά του, την αμεσότητά του και τον καταγγελτικό του λόγο κατά των «διεφθαρμένων πολιτικών που τρώνε». Όπως φαίνεται η αποπολιτικοποίηση της πολιτικής ήταν το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης, καθώς ο Γενοβέζος πολιτικός συγκεντρώνει το 19-21%.

Ο Προφεσόρε Μάριο Μόντι όπως ήταν αναμενόμενο έρχεται τέταρτος με 8-10%.
Keywords
Τυχαία Θέματα