Νέα συνάντηση για τους τρεις, γκρίνια από τους δύο…

Να κεφαλαιοποιήσει τα θετικά αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για την οικονομία με τους πόρους που πήρε η χώρα για την περίοδο 2014-2020 επιδιώκει ο πρωθυπουργός. Από τη μια, όμως, εντείνονται οι συνεχιζόμενες κοινωνικές εντάσεις και από την άλλη μαίνεται το μέτωπο που άνοιξε με την πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας για διάλογο σε ό,τι αφορά το πλαίσιο που λαμβάνονται οι αποφάσεις για τις απεργίες...

Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ
δημοσίως επέκριναν τον Βρούτση για την πρωτοβουλία που ανέλαβε, σημειώνοντας ότι είναι εκτός πλαισίου προγραμματικής συμφωνίας αλλά και δημοκρατικής λειτουργίας. Αν και η ουσία των θέσεων του υπουργείου Εργασίας στοχεύει στην κακώς νοούμενη συνδικαλιστική πρακτική, οι αντιδράσεις οδήγησαν την ηγεσία του σε αναδίπλωση. Με τους αγρότες επιχειρείται να φυλλορροήσουν οι κινητοποιήσεις, καθώς στο κυβερνητικό επιτελείο διακρίνουν ρήγματα και στασιμότητα στη δυναμική συμμετοχής στα μπλόκα. Όμως στην κυβέρνηση φοβούνται ότι επειδή αναζητούν οι αγρότες διέξοδο μπορεί να ανέβει η ένταση για να προκληθούν συγκρούσεις με τα ΜΑΤ, κάτι που θα ήθελε η κυβέρνηση να αποφύγει.
Εντός της εβδομάδας είναι πιθανόν να συναντηθεί ο Σαμαράς με τους Βενιζέλο και Κουβέλη για να συζητήσουν την ανάπτυξη με βάση το νέο πακέτο που θα έλθει από την Ε.Ε., με στόχο να δοθεί έμφαση στις πολιτικές που θα χαραχθούν για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων.

«Μόνο αν δώσουμε προοπτική στους νέους και τους εκπαιδεύσουμε για τη νέα δύσκολη εποχή θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε πολιτικά», παραδέχονται στελέχη της κυβέρνησης. Το ζητούμενο πλέον είναι για την κυβέρνηση η ανάπτυξη και οι αποκρατικοποιήσεις προκειμένου να πεισθούν οι εταίροι ότι η χώρα έχει μπει στην τροχιά των διαρθρωτικών αλλαγών. «Αν προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις και γίνουν δυο πράγματα στο Δημόσιο και φανεί ότι σπάνε αγκυλώσεις και κατεστημένα, μπορεί να δεχθούν οι της τρόικας αλλαγές στο μίγμα της πολιτικής της υπερφορολόγησης, καθώς και διευκολύνσεις για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών σε πολλές δόσεις», υπογραμμίζει κορυφαίος υπουργός.

Το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι όταν καταφθάσουν οι ελεγκτές της Τρόικας να μην ξαναπεράσει η κυβέρνηση τον Γολγοθά της μετρολογίας καθώς, όπως αναγνωρίζουν, η κοινωνία έχει εξαντληθεί από τα μέτρα λιτότητας και δεν αντέχει ούτε καν τη σεναριολογία. Γι” αυτό και ο κ. Σαμαράς έχει δώσει εντολή να προχωρήσουν όλες οι δεσμεύσεις χωρίς καθυστέρηση. Είναι ο ίδιος λόγος που σήκωσε το Σάββατο το πρωί το τηλέφωνο στο περιθώριο της συνάντησης με τον κ. Μανιτάκη και ζήτησε από τους υπουργούς του να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες των Πειθαρχικών Συμβουλίων για επίορκους και απείθαρχους υπαλλήλους, ώστε να δοθεί το μήνυμα ότι η κυβέρνηση εκκαθαρίζει το Δημόσιο από τους «τζίτζικες» για να σώσει όσους δημοσίους υπαλλήλους μπορεί από την απειλή της απόλυσης.
Keywords
Τυχαία Θέματα