Μεξικό: Αντιδράσεις για τις ριζικές εργασιακές μεταρρυθμίσεις

Η μεξικανική γερουσία ενέκρινε μια μεγάλη νομοθετική μεταρρύθμιση σε σχέση με τα εργασιακά προκαλώντας τον μεγαλύτερο «σεισμό» στον τομέα των εργασιακών που έχει γνωρίσει η χώρα τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες....

Το νομοσχέδιο, το οποίο πέρασε με 99 ψήφους υπέρ έναντι μόλις 28 κατά έχει δεχτεί κριτική από αριστερούς πολιτικούς που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ποδοπατάει τα δικαιώματα των μεξικανών εργαζομένων. Μάλιστα διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την μεξικανική γερουσία, ενώ ξέσπασαν και μικροεπεισόδια.

Αν και η κυβέρνηση δηλώνει ότι το νομοσχέδιο θα δημιουργεί ως και 400.000 θέσεις εργασίας ετησίως, περιλαμβάνει μια σειρά από μέτρα, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών που διευκολύνουν τις εταιρίες να προσλαμβάνουν και να απολύουν υπαλλήλους και θα συντομεύουν τις εργασιακές διαφωνίες. Παρ' όλα αυτά, τα τμήματα του νομοσχεδίου που αποσκοπούσαν στο καταστήσουν περισσότερο διαφανή τη λειτουργία των συνδικάτων δεν πέρασαν.
Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, οι συμβάσεις εργασίας θα είναι πιο ευέλικτες, θα περιλαμβάνουν δοκιμαστικές περιόδους και αρχικές συμβάσεις που θα καλύπτουν μόνο την δοκιμαστική περίοδο εργασίας του εργαζομένου. Παράλληλα το ελάχιστο δεν θα ορίζεται πλέον σε ωριαία βάση, αλλά σε ημερήσια.
Ο νεοκλεγείς πρόεδρος του Μεξικό, ο δεξιός Ενρίκε Πενία Νιέτο έχει να αναλάβει το δύσκολο έργο να δημιουργήσει θέσεις εργασίας όταν αναλάβει καθήκοντα. Την περασμένη εβδομάδα, ο συντηρητικός απερχόμενος πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν δήλωσε κατά την εξαετή θητεία του δημιουργήθηκαν 2,1 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, όμως αυτό το νούμερο σίγουρα είναι πολύ μικρότερο του ενός εκατομμύριο ετησίως που είχε αρχικά υποσχεθεί.
Keywords
Τυχαία Θέματα