Μετατρέπει εμπλουτισμένο ουράνιο σε καύσιμα



Ελπίδες για αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Τεχεράνη και στη Δύση για το πυρηνικό της πρόγραμμα δημιουργεί η μετατροπή από το Ιράν μέρους του εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει σε καύσιμα για τον ερευνητικό αντιδραστήρα στην πρωτεύουσα....

Ο Ιρανός πρόεδρος Μ. Αχμαντινετζάντ σε παλαιότερη επιθεώρηση πυρηνικών εγκαταστάσεων της Τεχεράνης

«Η μετατροπή γίνεται και όλες οι αναφορές στέλνονται κανονικά και πλήρως στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)»,
δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ, Ραμίν Μεχμανπαράστ, και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπεί στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ η πρόσβαση στη βάση του Παρσίν που είχε απαγορευθεί στην τελευταία τους επίσκεψη. Παράλληλα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, ανέφερε από τη Μόσχα ότι ευελπιστεί σε «θετικά βήματα» στις συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί στο Καζακστάν, την ώρα που στενεύουν τα περιθώρια για διαπραγματεύσεις εν όψει των προεδρικών εκλογών τον Ιούνιο του 2013 στη χώρα.

Βόμβα
Η μετατροπή μικρής ποσότητας του κατά 20% εμπλουτισμένου ουρανίου σε καύσιμα σημαίνει επιβράδυνση της αύξησης των αποθεμάτων του που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή βόμβας. Τα αποθέματα ουρανίου του Ιράν αναμένεται να φτάσουν σε επίπεδο μη αποδεκτό από το Ισραήλ στα μέσα του 2013.
Εν τω μεταξύ, χθες, εκτός από την καθησυχαστική ανακοίνωση της Τεχεράνης για το πυρηνικό της πρόγραμμα, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι «θα πρέπει να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου καμία χώρα δεν θα έχει πυρηνικά όπλα».
Keywords
Τυχαία Θέματα