Μετατίθενται οι διαβουλεύσεις για τα εργασιακά

Αργά το βράδυ αποχώρησε από το υπουργείο Οικονομικών ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, καθώς οι διαβουλεύσεις για τα εργασιακά με την τρόικα μετατέθηκαν για άλλη ημέρα.
Η τρόικα αναχωρεί σήμερα από την Αθήνα και θα επιστρέψει στο άμεσο μέλλον, έχοντας στην βαλίτσα της τον ογκώδη φάκελο για τις εργασιακές σχέσεις....
Εξερχόμενος του υπουργείου Οικονομικών, όπου μέχρι αργά το βράδυ
οι επικεφαλής των δανειστών συνομιλούσαν με τον Γιάννη Στουρνάρα, ο Γιάννης Βρούτσης ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ενώ είπε ότι παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, προς το παρόν δεν υπάρχει σύγκλιση από τις δύο πλευρές.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα «αγκάθια» που παραμένουν είναι η οριζόντια μείωση των αποζημιώσεων και η κατάργηση των ωριμάνσεων (σ.σ. των αυξήσεων ανά τριετία στον βασικό μισθό δηλαδή, που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας). Η τρόικα ζητεί πλαφόν (12 μισθών) για την αποζημίωση απόλυσης με 3μηνη προειδοποίηση και η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει η μείωση της αποζημίωσης λόγω απόλυσης να μην είναι οριζόντια, αλλά ανάλογη με την προϋπηρεσία του εργαζομένου. Παράλληλα, προσπαθεί να αποτρέψει την απαίτηση της τρόικας για κατάργηση των τριετιών και επιδομάτων, όπως το επίδομα γάμου σταδιακά από / έως το 2015, αντιπροτείνοντας την αντικατάσταση των τριετιών με επίδομα προϋπηρεσίας ή τη μείωση του ποσοστού υπολογισμού των τριετιών.

H ελληνική πλευρά είναι κατ' αρχάς θετική στο ζήτημα της εβδομαδιαίας εξαήμερης εργασίας που θέτουν, επίσης, οι εκπρόσωποι των δανειστών, υπό την προϋπόθεση όμως ότι διατηρείται το 40ωρο της εβδομαδιαίας εργασίας και η δυνατότητα επιλογής ή απόρριψης του νέου συστήματος στο πλαίσιο συλλογικών κλαδικών διαπραγματεύσεων.
Τέλος, ο υπουργός Εργασίας έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο νέας μείωσης του βασικού μισθού στον ιδιωτικό τομέα, τουλάχιστον έως ότου αποτιμηθούν οι αλλαγές που έγιναν με τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις.
Keywords
Τυχαία Θέματα