ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ : ΣΑΣ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΡΕΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ...

Την εξουσιοδότηση της Νέας Δημοκρατίας με μοναδικό στόχο να συναφθεί μέχρι την Κυριακή η συμφωνία, διευκρίνισε ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέα Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την...

«Διαπραγμάτευση και Σύναψη Δανειακής Σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)».

«Η ευθύνη της ιστορίας είναι βαρύτερη από αυτό που βιώνουμε. Το βλέμμα όλων παρακολουθεί την συνεδρίασή μας με μεγάλο
ενδιαφέρον και θα περίμεναν πολλοί να υπάρχει ένταση και διχόνοια αλλά νομίζω ότι πρέπει να τους διαψεύσουμε, ειδικά όταν συζητούμε για ένα νομοσχέδιο που έχει ένα άρθρο»

Παρόλα αυτά ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε πως το κόμμα του υπέγραφε χωρίς αυτή την εξουσιοδότηση αισθανόμενο ότι το εξουσιοδοτεί ο ελληνικός λαός. Συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρος ανέφερε «δεν θα σας ακολουθήσω σήμερα στο να αναφέρω στο ποιος φταίει και τι κάναμε μέχρι εδώ παρόλο που είναι σίγουρο ότι η χώρα ήταν καλύτερα πριν 2 μήνες, πολύ καλύτερα πριν 4 μήνες και πάντως πάρα πολύ καλύτερα τον Δεκέμβριο του 2014 όταν μας οδηγήσατε σε εκλογές. Πίστευα ότι σε αυτό το νομοσχέδιο θα κάναμε τυπική συζήτηση και δεν θα χρειαζόντουσαν ούτε οι αρχηγοί να μιλήσουμε όμως με την ομιλία σας μας αποδείξατε ότι καταθέσατε το νομοσχέδιο για να συζητήσουμε για μια πρόταση η οποία υπάρχει στην αιτιολογική έκθεση. Μας είπατε ότι δώσατε την μάχη της διαπραγμάτευσης , μας είπατε ότι κανένας πρωθυπουργός ποτέ δεν έφτασε να μάχεται όσο εσείς. Μάλλον εννοείτε κανένας πρωθυπουργός δεν έφτασε σε ένα τριήμερο να κινδυνεύουμε να βγούμε από την Ευρώπη.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο δημοψήφισμα λέγοντας πως «την ώρα που ερχόταν η συμφωνία εσείς φρενάρατε και φύγατε από το τραπέζι. Είναι καλά τα δημοψηφίσματα και τα θέλαμε κι εμείς. Όμως δεν είναι τυχαίο ότι το Σύνταγμα προβλέπει να μην γίνονται για δημοσιονομικούς λόγους. Όμως όταν ρωτάμε τους πολίτες δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ουδείς θα διαφωνήσει ότι δεν θέλω να δώσω άλλους φόρους, δεν θέλω να πληρώσω παραπάνω. Στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα στην οικονομία όμως υπάρχουν και δεν λύνονται με δημοψηφίσματα αλλά με πολιτικές αποφάσεις. Δεν έπρεπε να προχωρήσετε ως λύση στο δημοψήφισμα αλλά πρέπει να έχετε την τόλμη να πάρετε την ευθύνη να υπογράψετε».

Όσον αφορά την εξουσιοδότηση ο κ. Μειμαράκης ανέφερε ρητά πως ο λόγος που εξουσιοδοτεί το κόμμα του τον πρωθυπουργό είναι να φέρει την Κυριακή μια συμφωνία. «Ο λόγος που δώσατε πριν ανεβάζει τις υποψίες πως υπάρχει περίπτωση όταν ξαναπάτε στην διαπραγμάτευση και σας ζητηθούν περαιτέρω μέτρα να πείτε ότι δεν έχετε διαφορετική εξουσιοδότηση και να αποφύγετε τις ευθύνες. Εμείς θέλουμε μέχρι την Κυριακή συμφωνία εμείς θέλουμε να σας εξουσιοδοτήσουμε να πάτε να διαπραγματευτείτε και να γυρίσετε με συμφωνία».

Τέλος αναφέρθηκε και στις αντιπολιτευτική στάση που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν η ΝΔ υπέγραφε παρόμοια μνημόνια. «Εμείς αναγνωρίζουμε πως κάνετε το εθνικό σας καθήκον σήμερα . Βέβαια όταν εμείς το κάναμε μας λοιδορούσατε, δεν θα σας αντιγράψουμε. Θα σας πούμε μπράβο που έχετε την γενναιότητα να κινηθείτε στην ίδια κατεύθυνση δεν σας κατηγορούμε γιατί κατανοούμε πως όλα αυτά που γίνονται δεν τα θέλετε.

«Ξέρουμε από διαπραγματεύσεις,ξέρουμε τι εκβιαστές είναι, ξέρουμε πόσο πολύ εκβιάζουν, εσείς τώρα το καταλαβαίνετε. Πονέσαμε πολύ όταν ήταν να πάρουμε απόφαση. Και δεν κοιμηθήκαμε πολλές φορές. Γι' αυτό σας λέμε ότι σας καταλαβαίνουμε. Γιατί κάνετε το εθνικό σας καθήκον.Εμείς όμως όταν το κάναμε μας λοιδορήσατε. Σας καταλαβαίνουμε και σας συμπονούμε. Ξέρουμε ότι ό,τι κάνετε κατ' ανάγκη γίνεται. Μας αδικούσατε μ' όλα αυτά τα επίθετα που μας κατηγορούσατε. Είμαστε μαζί σας σ' αυτή την πορεία επειδή σεβόμαστε την αγωνία των πολιτών».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον πολύτιμο χρόνο που χάθηκε από την διαπραγμάτευση του πρώην υπουργού Οικονομικών. «Ο χρόνος εξαντλείται την Κυριακή. Εκεί που νομίζατε ότι κερδίζετε χρόνο χάνατε. Σήμερα ξεκαθαρίζουμε τους λογαριασμούς μας με την ιστορία και σας λέω ότι με την ιστορία η ΝΔ έχει ήσυχη την συνείδησή της, φροντίστε κι εσείς να έχετε ήσυχη την συνείδησή σας και να κρατήσετε την Ελλάδα στην Ευρώπη».
Keywords
Τυχαία Θέματα