Με σκληρή γλώσσα επιτέθηκε ο Τσίπρας στην κυβέρνηση με αφορμή την τιμή των φαρμάκων


Συνεχίζεται η κόντρα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση με αφορμή την τιμή των φαρμάκων....

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, επιτέθηκε στον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Αντώνη Σαμαρά κατηγορώντας
τους για επικοινωνιακά παιχνίδια ενώ αποκάλυψε πως την ώρα που η δημόσια δαπάνη για τα φάρμακα μειώνεται, η ιδιωτική δαπάνη, αυτή δηλαδή που καταβάλλει ο ασθενής παρουσιάζει σημαντική αύξηση.

«Καθόλα αυτά τα τέσσερα χρόνια που μειώθηκε η δημόσια δαπάνη για το φάρμακο 52%, η ιδιωτική δαπάνη, δηλαδή αυτό που πληρώνει ο πολίτης από την τσέπη του συνεχίζει να αυξάνεται. Έχει φθάσει περίπου στο 1 δισ. ευρώ ετησίως, λόγω της αύξησης του ποσοστού συμμετοχής στην τιμή.

Από 11,5% πήγε στο 23,5% μεσοσταθμικά και συνεχίζει να αυξάνεται λόγω των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και της αρνητικής λίστας της διαφοράς από την ασφαλιστική τιμή, της αποφυγής συνταγογράφησης φθηνών φαρμάκων και ούτω καθεξής. Άρα δεν προκύπτει ελάφρυνση του ασθενή από την μείωση της τιμής παρά την φιλολαϊκή ρητορεία του υπουργού η οποία είναι απολύτως υποκριτική».
Επίσης μίλησε με σκληρή γλώσσα για τον υπουργό Υγείας τον οποίον θεωρεί «τον καταλληλότερο υπουργό μιας κυβέρνησης που θέλει να διαλύσει την υγεία», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ κάλεσε τον κ. Γεωργιάδη και τον Πρωθυπουργό να σταματήσουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια.

«Η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας δεν μπορούν να παίζουν με τη ζωή του ελληνικού λαού. Οφείλουν τόσο ο υπουργός Υγείας όσο και ο πρωθυπουργός στο θέμα του φαρμάκου να σταματήσουν να παίζουν επικοινωνιακά κολπάκια και παιχνιδάκια. Γιατί είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά στην δημόσια υγεία.
Γιατί ο μεγάλος κίνδυνος και η μεγάλη δική μας αγωνία σε αυτό το θέμα είναι η επάρκεια σε φάρμακο και η δυνατότητα όλου του πληθυσμού να έχει πρόσβαση σε φθηνό αλλά και ποιοτικά ελεγμένο φάρμακο».

Παράλληλα προσέθεσε αναφορικά με την πρόσβαση των πολιτών στα φάρμακα,
«Όταν έχουμε τρία εκατομμύρια συμπολίτες μας έξω από το ασφαλιστικό σύστημα, όταν δηλαδή το 28% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση στο φάρμακο. Όταν λοιπόν κινδυνεύει η ζωή ενός τόσο μεγάλου μέρους του πληθυσμού, κανείς δεν μπορεί να παίζει με τις λέξεις».

Τέλος, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε την εφαρμοζόμενη πολιτική στα φάρμακα καθ υποταγή της τρόικας σημειώνοντας,
«Εδώ και τέσσερα χρόνια που εφαρμόζονται οι επιταγές της τρόικας, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη έχει μειωθεί κατά 52%. Και έχει μειωθεί γιατί αυτό εξυπηρετεί τους δημοσιονομικούς στόχους της τρόικα και όχι γιατί πρέπει και όντως πρέπει, να σταματήσει ένα πάρτι με τις φαρμακευτικές εταιρείες που γινόταν χρόνια τώρα, αλλά ουδόλως έχει σταματήσει».
Keywords
Τυχαία Θέματα