Μαίνεται η ένταση στη Συρία

Ακόμα ένα σοβαρό πλήγμα δέχθηκε η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασάντ, καθώς την Πέμπτη ομάδα ανταρτών δολοφόνησε μέλη του καθεστώτος. Μάλιστα η επίθεση καταγράφηκε σε βίντεο, κλιμακώνοντας έτσι την ένταση που επικρατεί στο κράτος μετά τις πρόσφατες εξελίξεις....
Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα θύμα αντάρτικων επιθέσεων αποτέλεσε και πτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας σε προάστιο της Δαμασκού, ενώ τον Ιούνιο έπεσε νεκρός ο υπουργός Άμυνας και κουνιάδος του Μπασάρ αλ Ασάντ, Ασέφ Σαουκάτ.
Εξάλλου, ο Ριάντ Σέιφ, σουνίτης επιχειρηματίας που είχε εγκαταλείψει τη Συρία αφού του επιβλήθηκε
ποινή φυλάκισης από το καθεστώς, προαλείφεται ως νέος ηγέτης της αντιπολίτευσης στη χώρα. Ο Σέιφ φαίνεται πως έχει και τις ευλογίες των ΗΠΑ, στην προσπάθεια τους να προωθήσουν και τον ρόλο του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου στη νέα αντιπολίτευση στη χώρα. Άλλες πηγές αναφέρουν πάντως πως η ηγεσία της νέας αντιπολίτευσης δεν έχει οριστεί ακόμα.
«Δεν είναι σίγουρο ακόμα ποιος θα ηγηθεί της αντιπολίτευσης. Υπάρχουν ονόματα. Ο Ριάντ Σέιφ δεν θέλει να “κόψει” τις γέφυρες του, τώρα που όλα είναι στον αέρα. Πάντως έχει ηγετικές ικανότητες. Θα μπορούσε να κυβερνήσει το νέο κράτος που θα προκύψει, αλλά δεν θέλει να γίνει πολιτικό “πινγκ πονγκ» με το όνομα του», αναφέρει πηγή.
Ο Μοχάμεντ αλ Αμπντάλα, πρώην μέλος του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου Αντιπολίτευσης, του οποίου ο πατέρας είχε φυλακιστεί μαζί με τον Σέιφ, εκφράζει τις αμφιβολίες του γι’ αυτόν σαν ηγέτη. Ανέφερε μάλιστα πως ο Σέιφ πάσχει από καρκίνο, ενώ τόνισε πως δεν είναι τόσο ριζοσπαστικός, συμβιβάζεται με πολλά και υπονομεύει το πνεύμα της επανάστασης.
Επιπλέον, αφέθηκε ελεύθερος ο Λιβανέζος δημοσιογράφος Φιντά Ιτανί, ο οποίος κρατούνταν όμηρος από Σύριους αντάρτες, σύμφωνα με την Daily Star. Ο Ιτανί με την επιστροφή του στο Μπειρούτ (σ.σ πρωτεύουσα του Λιβάνου) δήλωσε πως οι ομάδες ανταρτών που τον κρατούσαν πρέπει να απολογηθούν, ενώ προέτρεψε τις αρχές της χώρας του να κινηθούν προς την απελευθέρωση των άλλων εννέα δημοσιογράφων, που κρατούνται απ’ τους αντάρτες στη Συρία από τον περασμένο Μάιο.
Ακόμη, στην «Independent» ο απεσταλμένος της εφημερίδας αναφέρει πως ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των Σύριων χριστιανών που καταφεύγουν στο Λίβανο εγκαταλείποντας τη χώρα τους υπό τον φόβο διωγμών.
Τέλος, δυο μέρες πριν είδε τη δημοσιότητα ένα ακόμη βίντεο που απεικονίζει τις επιθέσεις των ανταρτών σε τρία οδοφράγματα του συριακού στρατού κοντά στο Σαρακέμπ, και τελικά τον θάνατο 28 στρατιωτών.
Οι αντάρτες αποκαλούν τους στρατιώτες «σκυλιά του Ασάντ», πριν τους κάψουν ζωντανούς, σύμφωνα με το Reuters. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδράζει στην Αγγλία, θεωρεί υπεύθυνη για τις εκτελέσεις των στρατιωτών την εμπνευσμένη από την Άλ-Κάιντα ομάδα ανταρτών «Τζαμπάτ αλ Νούσρα».
Πληθαίνουν έτσι οι φωνές που υποστηρίζουν πως μια μετωπική σύγκρουση των ανταρτών και των δυνάμεων του καθεστώτος πλησιάζει. Σήμερα μάλιστα, δυνάμεις της αεροπορίας του
Keywords
Τυχαία Θέματα