Λείπουν ακόμη ομόλογα για το “κούρεμα”!

Μετά από πιέσεις, αντεγκλήσεις και έντονο παρασκήνιο, ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ και μετά από νέα έκτακτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Βενιζέλου με τους επικεφαλής των μεγάλων ελληνικών τραπεζών, το σκέλος συμμετοχής τους στο PSI+. Στη χθεσινοβραδυνή σύσκεψη, αποφασίστηκε η πλήρης συμμετοχή
των τραπεζών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, συμπεριλαμβανομένων και των εγγυημένων από το δημόσιο τίτλων για τα δάνεια των ΔΕΚΟ κάποια εκ των οποίων... (συγκοινωνίες, ΟΣΕ) είχαν, όπως αποκάλυψε την Κυριακή το Πρώτο Θέμα, εξαιρεθεί. Οι τράπεζες συμφώνησαν την πλήρη συμμετοχή τους και συνυπέγραψαν την ανακοίνωση τύπου που εξέδωσε το υπουργείο μετά το πέρας της συνάντησης.

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ που ανάρτησε το protothema.gr

Ωστόσο, ακόμα και μετά την αποδοχή των τραπεζών για την πλήρη συμμετοχή τους στο PSI+ δεν φαίνεται να συγκεντρώνεται το επιθυμητό ποσοστό συμμετοχής. Υπενθυμίζεται ότι τα ομόλογα ελληνικού δικαίου που υποχρεωτικά συμμετέχουν στο κούρεμα ανέρχονται σε 177 δισ. ευρώ. Μαζί με τα δάνεια των ΔΕΚΟ, το ποσό αυξάνεται στα 184 δισ. ευρώ, επί συνολικού ποσού 205 δισ. ευρώ του προς κούρεμα χρέους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τόσο του υπουργείου, όσο και των τραπεζών το πρόγραμμα δεν μπορεί να υλοποιηθεί με επιτυχία χωρίς την ενεργοποίηση των CACs. Με την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης το PSI+ συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 90% και επιτρέπει την ολοκλήρωση του προγράμματος.

To αγκάθι των Ταμείων Αγκάθι όμως παραμένει η συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων τα αποθεματικά των οποίων που βρίσκονται επενδυμένα σε ομόλογα από την Τράπεζα της Ελλάδος ανέρχονται σε 22 δισ, ευρώ περίπου. Χθες συνεδρίασαν τα διοικητικά συμβούλια των Ασφαλιστικών Ταμείων εκ των οποίων πέντε έλαβαν αρνητική απόφαση και δεν συμμετέχουν στο PSI+. Πρόκειται για τα ταμεία, ΤΕΑΙΤ (Επικουρικό Ταμείο του ιδιωτικού τομέα), ΕΤΑΑ (Ταμείο Επιστημόνων το οποίο περιλαμβάνει το ταμείο των γιατρών των δικηγόρων και των μηχανικών), το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ (Ταμείο Τύπου) το ΤΑΠΥΤ (Ταμείο Πρόνοιας ιδιωτικού τομέα) και το ΤΕΑΠΑΣΑ (ταμείο/ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Εταιρειών). Τα ταμεία αυτά διακρατούν και διαχειρίζονται ομόλογα ύψους 3,5 δισ. ευρώ από τα 6,5 – 7 δισ. ευρώ σε ομόλογα που διακρατούν υπό τη δική τους διαχείριση όλα τα ταμεία. Θετική απόφαση έλαβαν άλλα 7 ταμεία, τα ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΓΑ, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, το ΤΑΥΤΕΚΟ (ταμείο εργαζομένων στις ΔΕΚΟ), το ΕΤΕΑΜ και το ΤΠΔΥ (Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων).

Σήμερα αναμένονται οι αποφάσεις δύο ακόμη ταμείων του ΟΑΕΕ και του ΤΕΑΔΥ, τα διοικητικά συμβούλια των οποίων διεκόπησαν μετά από παρεμβάσεις της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ (διαβάστε εδώ σχετικά).

Η κυβέρνηση δια του κ. Βενιζέλου και του κ. Κουτρουμάνη διαμηνύουν προς τις διοικήσεις των «αντιδραστικών» ταμείων πως θα υποστούν κυρώσεις για τις αρνήσεις τους, αφήνοντας να εννοηθεί ακόμη και το μέτρο της καθαίρεσης των διοικήσεων. Από την πλευρά τους τα ταμεία «απαντούν» στην κυβέρνη
Keywords
Τυχαία Θέματα