Κέρι: «Όχι» στο σχέδιο Άσαντ

Η αμερικανική στρατιωτική επέμβαση εφόσον ο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν συμφωνήσει να καταστρέψει το χημικό οπλοστάσιο της χώρας, βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι, διεμήνυσε ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ....

Από την πλευρά του ο Λαβρόφ δήλωσε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση θα είναι μάταιη από τη στιγμή που καταστραφούν τα χημικά οπλοστάσια της Συρίας.
Ο Κέρι κατά τη συνέντευξη Τύπου απέρριψε την πρόταση που
έκανε νωρίτερα σήμερα ο Άσαντ ότι
ίδιος θα αρχίσει την υποβολή δεδομένων για το χημικό οπλοστάσιό ένα μήνα μετά την υπογραφή της Συνθήκης Απαγόρευσης Χημικών Όπλων.
«Ο Άσαντ είπε ότι ο χρόνος του ενός μήνα είναι κάτι σίγουρο. Τίποτε δεν είναι σίγουρο αυτή τη στιγμή καθώς ο Άσαντ έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα. Οι υποσχέσεις του συριακού καθεστώτος δεν είναι αρκετές»
Συνεχίζοντας, ο κ. Κέρι αποσαφήνισε πως στόχος των επαφών είναι να εξακριβωθεί η «βιωσιμότητα» ενός σχεδίου για τον χημικό αφοπλισμό της Δαμασκού, προσθέτοντας το σχέδιο στο οποίο φιλοδοξούν να καταλήξουν Ουάσιγκτον και Μόσχα θα πρέπει να είναι «αξιόπιστο, πραγματικό και επαληθεύσιμο».
Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «Είμαι βέβαιος ότι οι Αμερικανοί εταίροι μας, όπως ο Πρόεδρος Ομπάμα , προτιμούν μια ειρηνική επίλυση στο θέμα της Συρίας. Αυτές οι νέες εξελίξεις στη Συρία καθιστούν δυνατό να πραγματοποιηθούν νέες συνομιλίες, η λεγόμενη 'Γενεύη 2' για να βρεθεί μια λύση στον συνεχιζόμενο πόλεμο».
Σημειώνεται πως νωρίτερα τα Ηνωμένα Έθνη διεμήνυσαν πως έχου λάβει επιστολή της Συρίας μέσω της οποίας το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ δηλώνει την πρόθεσή της να ενταχθεί στη διεθνή συνθήκη που απαγορεύει την παραγωγή, αποθήκευση και χρήση χημικών όπλων.
Η επιστολή «μεταφράζεται» και «ξεκινά τη διαδικασία» ένταξης της Συρίας στη συνθήκη, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ.
Η Συνθήκη για τα Χημικά Όπλα, την οποία η Δαμασκός απέρριπτε επί χρόνια, απαιτεί από όλες τις υπογράφουσες χώρες να δηλώσουν και να καταστρέψουν το σύνολο του χημικού τους οπλοστασίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα