Κατασχέσεις μισθών και ποινικές διώξεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές…


Σε κατασχέσεις μισθών ήσυντάξεων άνω των 1.000 ευρώ, καθώς και τραπεζικών καταθέσεων οφειλετών τουΔημοσίου, θα μπορούν να προχωρούν οι εφορίες προκειμένου να εισπράξουνληξιπρόθεσμες οφειλές, σύμφωνα με εγχειρίδιο οδηγιών που εξέδωσε χθες τουπουργείο Οικονομικών. Επιπλέον εάν το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος, από κάθεαιτία συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων η προσαυξήσεων, υπερβαίνει τοποσό των 5.000 ευρώ, τότε μπορεί να ασκηθεί και ποινική δίωξη κατά τουοφειλέτη...

Αναλυτικότερα, στο φετινόεγχειρίδιο
που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων,υπογραμμίζεται ότι δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ήασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικώς σε βάρος οφειλετών τουΔημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναιμέχρι 1.000 ευρώ, μηνιαίως.
Αν όμως ο μισθός, ησύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη και τηςπερίπτωσης που ο οφειλέτης λαμβάνει τα ανωτέρω από δύο ή περισσότερους φορείς,λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών και επιτρέπεται η κατάσχεση του 25%αυτών, όμως το εναπομένον ποσό από το σύνολό τους να μην είναι κατώτερο των1.000 ευρώ.
Αναγκαστικά πάντως μέτραείσπραξης δεν λαμβάνονται κατά οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλέςβεβαιωμένες στις ΔΟΥ υπέρ του Δημοσίου, νομικών προσώπων και τρίτων, ύψους 300ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης απαιτήσεων των οφειλετών στα χέρια τρίτων.Η συγκεκριμένη μάλιστα ρύθμιση δεν ισχύει για πρόστιμα του Κώδικα ΟδικήςΚυκλοφορίας καθώς και για οφειλές υπέρ ΟΤΑ.
Keywords
Τυχαία Θέματα