ΚΑΡΦΩΜΑΤΑ ΚΟΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΣΤΗ ΝΔ...

Σε άγρια εσωκομματική πόλωση με χαρακτηριστικά που αγγίζουν νευραλγικά σημεία μέχρι την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος οδηγείται η Νέα Δημοκρατία όσο πλησιάζει στην τελευταία στροφή για την εκλογή προέδρου...

Η μάχη για τη διαδοχή, η οποία έχει λάβει πλέον σαφή χαρακτηριστικά ιδεολογικού προσανατολισμού της γαλάζιας παράταξης στον παραδοσιακό χώρο της κεντροδεξιάς ή στην ακραιφνή λαϊκή - νεοφιλελεύθερη δεξιά, οξύνει τις αντιπαραθέσεις και τα γαλάζια καρφώματα, κλιμακώνοντας
το κλίμα εσωστρέφειας που ήθελε να αποφύγει ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης με την άμεση προσφυγή στις διαδικασίες για εκλογή προέδρου μετά την ήττα της 20ης Σεπτεμβρίου.

Το πολιτικό θερμόμετρο στη Συγγρού έχει ανέβει επικίνδυνα, με προσωπικούς μηχανισμούς και «συμμάχους» να ζυμώνονται για την συλλογή των πολυπόθητων 50 υπογραφών της Πολιτικής Επιτροπής για τις υποψηφιότητες. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος είναι το θερμό επεισόδιο που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας μεταξύ του... εν αναμονή υποψηφίου Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του γραμματέα της ΝΔ, Ανδρέα Παπαμιμίκου, ο οποίος τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας Τζιτζικώστα. Η κίνηση αυτή του γραμματέα του κόμματος κρίθηκε «ασυμβίβαστη» με την ιδιότητά του ως επικεφαλής της Εφορευτικής Επιτροπής, προκαλώντας αντιδράσεις τόσο από την πλευρά Μεϊμαράκη, όσο και από αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Παπαμιμίκος επέλεξε να μην σηκώσει το γάντι που του πέταξε ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος αν και εμφανίζεται ακόμα αναποφάσιστος για το κατά πόσο θα κατέβει στην κούρσα της προεδρίας εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στον γραμματέα του κόμματος. Πληροφορίες αναφέρουν παράλληλα ότι το μένος του κ. Μεϊμαράκη προκάλεσε η απόφαση του κ. Παπαμιμίκου να μην κάνει εισήγηση στην ΚΕΦΕ για αλλαγή της διαδικασίας εκλογής ώστε να εξαιρεθούν οι «περαστικοί», όπως τους έχει χαρακτηρίσει, γεγονός που αποτελεί όπως έχει δηλώσει και ανασταλτικό παράγοντα στην υποψηφιότητά του.

Αν και πολλοί περίμεναν ότι τη Δευτέρα ο κ. Μεϊμαράκης θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, ο ίδιος χθες εμφανίστηκε εκ νέου απρόθυμος να ανοίξει τα χαρτιά του, επιμένοντας στην κλίση του προς το «όχι». «Σέβομαι τη γνώμη όλων. Συζητάω με όλους, αλλά δεν θα μου επιβάλει κανείς και καμιά τίποτα και ό,τι γίνει δεν θα είναι προϊόν παρασκηνιακής συνεννόησης. Αν πάρω απόφαση, θα την πάρω με πολιτικά κριτήρια για να αλλάξω τη ΝΔ, να είμαι καιρό και όχι για να κάνω τον τοποτηρητή» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ. Την ίδια ώρα πάντως, συνεργάτες του, βουλευτές του κόμματος όπως ο Γεράσιμος Γιακουμάτος και παραδοσιακοί «καραμανλικοί» όπως ο Γιώργος Βλάχος επιμένουν δημόσια στην υποψηφιότητα του κ. Μεϊμαράκη. Συνεργάτες του πάντως τόνιζαν το βράδυ της Δευτέρας ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μπορεί να ανακοινώσει μέχρι και μισή ώρα πριν τη λήξη της προθεσμίας την υποψηφιότητά του.

Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος συγκάλεσε σε συνεδρίαση την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, η οποία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «με μοναδικό γνώμονα την εκπλήρωση της αποστολής της, όπως αυτή ορίζεται από το καταστατικό του κόμματος, αποφάσισε:

-Να βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση

-Να θέσει εκ νέου υπόψη των ενδιαφερομένων τη διάταξη του άρθρου 10, πάρ. 11 του καταστατικού του κόμματος, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι μετά την ανακήρυξη των υποψηφίων, η σύνθεση της ΚΕΦΕ συμπληρώνεται από ένα μέλος με τον αναπληρωτή του που ορίζει κάθε υποψήφιος και σε περίπτωση απόσυρσης μιας υποψηφιότητας το μέλος και ο αναπληρωτής του που ορίστηκαν παύουν να μετέχουν.

-Να συσταθεί τεχνική επιτροπή υποστήριξης της διαδικασίας στην οποία, κάθε υποψήφιος για το αξίωμα του προέδρου του κόμματος, θα κληθεί να ορίσει με γραπτή δήλωσή του προς τον πρόεδρο της ΚΕΦΕ τον εκπρόσωπο και τον αναπληρωτή του.

Σε δήλωσή του ο γραμματέας της Π.Ε και πρόεδρος της ΚΕΦΕ Ανδρέας Παπαμιμίκος επισήμανε ότι όλα τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής μαζί με τους εκπροσώπους των υποψηφίων που θα ανακηρυχθούν την επόμενη Δευτέρα εγγυούνται την πιστή εφαρμογή του καταστατικού και την επιτυχή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας».

Τζιτζικώστας: Η ΝΔ έχασε τη μάχη στην κοινωνία και όχι στο Κοινοβούλιο

Την ίδια ώρα απάντηση στην επιχειρηματολογία όσων αντιτίθενται στην υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου της Ν.Δ. επιχείρησε να δώσει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο κ. Τζιτζικώστας τονίζει ότι η Ν.Δ. έχασε την πολιτική μάχη κυρίως στην κοινωνία και λιγότερο στο Κοινοβούλιο, δηλώνει ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος έχει πολλά και άξια στελέχη που μπορούν να ανταποκριθούν στις λειτουργίες της Βουλή και καλεί όποιον διαφωνεί να το πει ευθέως, ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν κάνει πίσω από την κατάθεση υποψηφιότητας.

Συγκεκριμένα ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρει: «Η Νέα Δημοκρατία έχασε την πολιτική μάχη κυρίως στην κοινωνία και λιγότερο στο Κοινοβούλιο. Σήμερα που οι μεγάλες μάχες δίνονται και κερδίζονται στην κοινωνία, καλούμαστε να δουλέψουμε όλοι μαζί για τον δύσκολο στόχο να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη της. Με λόγο καθαρό και ελκυστικό. Mε σεβασμό στον Γολγοθά που καθημερινά ανεβαίνουν οι συμπολίτες μας. Mε ιδέες και πειθώ που μπορούν να δημιουργήσουν κοινωνικές συμμαχίες με παραγωγικές δυνάμεις του ελληνικού λαού, την εμπιστοσύνη των οποίων χάσαμε. Με συγκεκριμένο σχέδιο για το νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής που χρειάζεται η χώρα για να ξεπεράσει την κρίση και να μπει ξανά σε δρόμο προόδου. Αλλάζουμε πρώτοι, για να εμπνεύσουμε τελικά και όλη τη χώρα. Και κάτι τελευταίο, προς πραγματικά απορούντες αλλά και σε δήθεν ανησυχούντες: Η Κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας έχει πολλά και άξια στελέχη που μπορούν να ανταποκριθούν στις σημαντικές θεσμικές λειτουργίες του Κοινοβουλίου. Όποιος διαφωνεί, ας βγει να το πει ευθέως. Εμείς προχωράμε μπροστά».

Ο Άδωνις βγαίνει μπροστά ως εκπρόσωπος της «δεξιάς πλατφόρμας»

Η υποψηφιότητα του Άδωνι Γεωργιάδη, την οποία ανακοίνωσε ο ίδιος μέσω twitter, βάζει στον «πάγο» σύμφωνα με πληροφορίες τα σενάρια για κάθοδο στην κούρσα και του έτερου «καθαρόαιμου» δεξιού, Μάκη Βορίδη. Ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος είναι πλέον ο τρίτος επίσημος υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ μετά τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Απόστολο Τζιτζικώστα, είχε τονίσει εξάλλου εδώ και μέρες ότι θα σκεφτεί το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος αφού πρώτα εξέταζε όλες τις υποψηφιότητες και δεν τον εξέφραζε κάποια από τις υπάρχουσες.

«Θέτω τον εαυτό μου και την πορεία μου στην πολιτική στην κρίση των Στελεχών, των Ψηφοφόρων και των Φίλων της Νέας Δημοκρατίας» σημείωσε χαρακτηριστικά στο Twitter ο κ. Γεωργιάδης. «Η υποψηφιότητά μου δείχνει πως κάποιος μπορεί να γίνει αρχηγός σε ένα μεγάλο κόμμα που δεν είναι από τζάκι και δεν έχει πολιτική προίκα και μπορεί να ονειρεύεται και να παίξει ρόλο στην παράταξη. Ονειρεύομαι μία παράταξη ανοικτή στην κοινωνία. Στην πρώτη μου επαφή στα μέλη της πολιτικής επιτροπής ήδη έχω πάρει τις πρώτες υπογραφές» σημείωσε σε δηλώσεις του στο MEGA λίγο αργότερα, εμφανιζόμενος σίγουρος ότι θα συγκεντρώσει τις 50 υπογραφές της Πολιτικής Επιτροπής.

Κύκλοι της ΝΔ πάντως που αντίκεινται στην υποψηφιότητα Γεωργιάδη και την παράδοση του κόμματος στη «δεξιά πλατφόρμα» υπογραμμίζουν με νόημα τις καλές σχέσεις που έχει αναπτύξει ο κ. Γεωργιάδης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εδώ και πολύ καιρό και αμφισβητούν ότι θα βρίσκεται στην κούρσα της διαδοχής μέχρι το τέλος.
Keywords
Τυχαία Θέματα